Ga naar Content

Buurtcampus in Nieuw-West blijkt groot succes, krijgt vervolg in Oost en Zuidoost

AMSTERDAM - De buurtcampus van Nieuw-West in een van de 27 openbare bibliotheken (OBA) van Amsterdam loopt goed. De ontmoetingsplek voor studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en buurtbewoners krijgt daarom een vervolg in Oost en Zuidoost. Als het aan de HvA en de OBA ligt, komen er nog veel meer. Zij streven naar buurtcampussen in alle 27 openbare bibliotheken van de stad. 

Studente Dana helpt met huiswerk maken - Foto: NH Nieuws

In de buurtcampus kunnen buurtbewoners terecht bij studenten van de HvA met allerlei problemen waar ze tegenaanlopen. Studenten van studies pedagogiek, social work en toegepaste psychologie gebruiken hun kennis om de bewoners te helpen. Samen zoeken ze oplossingen voor sociale en maatschappelijke vraagstukken. Tegelijkertijd kijken de studenten wat beter kan en delen zij die kennis met andere instanties in de buurt. 

Een van de projecten van de buurtcampus is De Keukentafel. Meer dan 60 eerstejaars studenten schuiven vijftien weken lang aan, aan de keukentafel bij gezinnen, die dat nodig hebben. Ze helpen bijvoorbeeld met het creëren van een goede leeromgeving voor de kinderen en proberen de betrokkenheid van de ouders te vergroten.  Ieder jaar doen 40 gezinnen uit Nieuw-West hieraan mee. 

Tekst gaat verder onder de video

studenten hva begeleiden kinderen en hun ouders met huiswerk in oba nieuw west - NH Nieuws

Het succes van de buurtcampus zit hem in de laagdrempeligheid. Iedereen weet de bibliotheek te vinden en iedereen kan er zo naar binnenlopen. Ook op het spreekuur is het vaak druk. De studenten zoeken direct een oplossing voor voorkomende problemen of verwijzen door naar het juist loket. 

"Het mes snijdt aan twee kanten", vertelt Barbara Bijlstra van de HvA. Of eigenlijk aan drie. De bewoners zijn gebaat bij de hulp die ze krijgen. Tegelijkertijd spelen ze een rol in de opleiding van de studenten. Ze komen niet alleen iets halen, maar ook brengen. En de studenten kunnen op hun beurt hun kennis testen aan de realiteit. Bijlstra: "Je merkt dat de kwartjes veel sneller vallen, doordat ze hier in contact komen met de bewoners." 

Bij de OBA willen we graag de stap maken van boekenfabriek naar huiskamer van de stad

Marijn hermans, oba

Marijn Hermans van de OBA Nieuw-West is blij met de buurtcampus. De campus zorgt voor nieuwe energie en er komen bezoekers die ze anders nooit zagen, zoals jongeren. "Wij willen als OBA graag de stap maken van boekenfabriek naar de huiskamer van de stad. Van gesloten instelling naar een open platform. De buurtcampus helpt die ontwikkeling vorm te geven."

De droom van Bijlstra van de HvA is dat er uiteindelijk een buurtcampus komt in alle stadsdelen. Maar eerst zijn nu de bibliotheken in Oost en Zuidoost aan de beurt. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]