Ga naar Content

Chef-kok ziekenhuis stopt na 48 jaar en bakt duizend gebakjes als afscheid

BEVERWIJK - Bijna een halve eeuw kookte hij voor het personeel en patiënten in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk, vanmiddag maakt Marcel Schumacher zijn laatste maaltijd klaar. "In juni word ik 65, het is mooi geweest zo", aldus de chef-kok. Toch verlaat hij het ziekenhuis niet in stilte.

Foto: NH/Dennis Mantz

Schumacher begon in 1973 in het toenmalige Sint-Jozef Ziekenhuis in Heemskerk, na de fusie met het RKZ in 1988 verhuisde zijn werkplek naar Beverwijk. "Vroeger deden we alles zelf, van aardappels schillen en groenten snijden tot zelf het gehakt draaien" legt hij uit. "Nu krijgen we de groenten gesneden binnen en ook de aardappelen zijn al voor ons geschild."

De gerechten die Schumacher en het keukenpersoneel klaarmaken zijn ook met de tijd meegegroeid. "Het is veel internationaler geworden vergeleken met vroeger. We serveren nu ook Italiaanse pasta’s, Aziatische noodlegerechten en Indiase curry's", vertelt de chef-kok. "Tijdens de coronaperiode maken we voor het zorgpersoneel veel wraps, dat kunnen ze tijdens de drukte makkelijk en snel opeten."

Hygiëne

Ook op het gebied van hygiëne is er in de keuken van het RKZ over de jaren heen veel veranderd. "Vroeger rookten we nog in de keuken, dat kan je je nu bijna niet meer voorstellen", zegt Schumacher.

"Het is tijd voor een nieuwe generatie"

chef-kok Marcel Schumacher

Ondanks dat Shumacher zelf heeft besloten 'dat het na 48 jaar mooi is geweest', gaat hij 'zijn keuken' wel missen. "Het is na al die jaren toch wel een beetje mijn kindje geworden."

Dat het RKZ hem gaat missen is een feit, zeker rond 5 december. Schumacher maakte 44 jaar lang tijdens Sinterklaas voor alle jonge patiëntjes marsepeinen figuurtjes, elk jaar verzon hij een ander thema. "Ik heb een keer de Efteling gemaakt van marsepein en in 2019 was het thema de film de Lion King. Toen heb ik alle dieren nagemaakt."

Duizend gebakjes

Vandaag is zijn laatste dag en heeft hij duizend gebakjes klaargemaakt om uit te delen aan alle patienten en personeel van het RKZ.

Als laatste lunchgerecht heeft hij verse erwtensoep gemaakt, die hij samen met de nieuwe chef-kok vanmiddag zal uitschenken. "Daarna steek ik mijn hand op en ben ik weg", zegt Shumacher. "Het is tijd voor een nieuwe generatie."

In 2017 maakte NH Nieuws een video reportage van de jonge patientjes in het RKZ die getrakteerd werden op de marsepeinen figuurtjes van chef-kok Schumacher (zie onder).

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]