Amsterdam

NL
V

Stagiairs op corona-afdelingen OLVG krijgen geen vaccin: "Het voelt heel scheef"

26 februari 2021, 22.02 uur · Door AT5

AMSTERDAM - Niet iedereen die in het OLVG met coronapatiënten werkt, blijkt te zijn gevaccineerd. Stagiaires hebben geen vaccinatie gekregen.  'Het voelt heel scheef', vertelt een verpleegkundige in opleiding tegen AT5. Ze loopt in totaal dertig weken stage op de corona-afdeling van het OLVG West.

at5

Het aantal beschikbare vaccins in Nederland is schaars en daarom moeten keuzes worden gemaakt. Volgens een woordvoerder van het OLVG heeft een 'zeer kleine groep' ziekenhuismedewerkers de mogelijkheid gekregen zich te vaccineren. 

Iedereen

Toen de stagiaire die AT5 sprak aan haar stage begon, op 1 februari, ging ze ervan uit dat ze ook een prik zou krijgen. "Ik ging werken op de corona-afdeling en daar werd iedereen gevaccineerd. Ik dus ook, dacht ik." Maar dat is niet waar. Dat geldt alleen voor de mensen die daadwerkelijk in dienst zijn in het ziekenhuis. Ze kreeg te  horen dat de vaccins zijn bedoeld om het zorgpersoneel te ontlasten.

"Wij zijn boventallig. Het voelt heel scheef", zegt ze. "Er zijn hier minstens zes stagiairs. Ik ken mensen die een bijbaantje in een verpleeghuis hebben en die het vaccin wel hebben gekregen. Andere stagiairs hier vinden het ook heel vervelend."

Richtlijnen

De OLVG-woordvoerder zegt dat het ziekenhuis de landelijke richtlijnen volgt. "Gezien de schaarste betreft het nu alleen medewerkers die directe patiëntenzorg aan coronapatiënten leveren (langdurig en vast) en bij wie uitval direct leidt tot verlies aan capaciteit."

Wel wordt er hard gewerkt om, zodra er een nieuwe lichting vaccins binnen komt, die zo snel mogelijk toe te kunnen dienen aan meer collega’s. De woordvoerder zegt te begrijpen dat de stagiaire snel gevaccineerd wil worden. "Dat willen wij ook."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]