Ga naar Content

Expositie door lockdown weer van de muur: schilderijen te leen voor thuis

HOORN - Tientallen schilderijen van de kunstenaarsvereniging Hoorn hingen klaar voor de jaarlijkse expositie. Maar door de lockdown kon al het werk in de Boterhal weer van de muur. Ongezien blijft het niet, daar steekt voorzitter Linda Meulenhoff namelijk een stokje voor door de kunstwerken te leen aan te bieden voor thuis.

Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Tijdens de 'Vlootschouw' - zoals de expositie heette - waren ruim veertig werken van de leden van de kunstenaarsvereniging te zien. Die kunnen door de coronacrisis nu thuis aan de muur worden gehangen. "Iedereen kan één of meerdere kunstwerken lenen en steunt daarmee zowel de kunstenaarsvereniging als de kunstenaar", legt Meulenhoff uit. 

Een actie om de coronacrisis te overleven? "Dat gelukkig niet zo zeer. Het is in ieder geval een actie om in verbinding te blijven met het publiek, die van onze kunst houdt en van onze kunstenaars houdt. Want natuurlijk gaan we niet rijk worden van die 50 euro per twee maanden voor een kunstwerk." Dertig kunstenaars van de vereniging doen mee en stellen hun werken beschikbaar.

Van expositie naar de woonkamer: schilderijen te leen voor thuis - NH Nieuws

Sinds vorig jaar is Meulenhoff als voorzitter van de vereniging actief. "Ik val dus midden met mijn neus in de corona-boter. We hebben al met meerdere lockdowns te maken gehad. En in december moesten we weer volledig dicht toen we dus net de jaarlijkse ledententoonstelling hadden opgezet."

Thuiswerkplek

Aan de eerste noodgreep  - filmpjes van de tentoonstelling voor social media - kwam al snel een eind. En nu veel mensen met sfeer hun thuiswerkplek inrichten; komt de kunst volgens Linda op die manier veel beter tot zijn recht. "Juist nu dat er thuis gewerkt wordt, gaan mensen hun werkplek meer aankleden om sfeervol thuis te kunnen werken." 

Kunstliefhebber Lilian Dik uit Schagen komt het eerste werk ophalen. Een schilderij van de Enkhuizense kunstenares Floor Max. "Deze coronatijd maakt dat je toch binnenzit en niet naar een expositie kan. Dat is echt wat ik het meeste mis. De meerwaarde hiervan is dat je je toch thuis omringt met mooie dingen, en dat maakt het prettiger."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]