Ga naar Content

Stemmen in coronatijd is schoner, maar ook duurder: "Alle maatregelen genomen"

HUIZEN - Om perfect voorbereid te zijn op de Tweede Kamerverkiezingen werd afgelopen week een stemlokaal opgebouwd als proef. Dat trucje moet namelijk vlak voor de verkiezingen op 17 maart in Huizen nog 22 keer herhaald worden. Met alle coronamaatregelen beloven deze verkiezingen de 'schoonste' te worden, maar ook een stuk duurder dan normaal. 

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

Van het juiste desinfectiemiddel tot handschoenen van vinyl, letterlijk overal is aan gedacht. "Sommige mensen zijn allergisch voor rubber, dus vandaar deze keuze", vertelt Jan Daamen van de gemeente Huizen. Samen met Marjo Mennenga, medewerker burgerzaken bij de gemeente, regelt hij alles rondom de verkiezingen, die in coronatijd meer voorbereiding vergen.

Zo is de locatie van de proefopstelling nog niet eerder gebruikt als stemlocatie. "We staan in een oude sportschool in een hotel waar veel ruimte is. Iets wat we deze keer ook nodig hebben", aldus Mennenga. "De anderhalve meter moet in acht genomen worden en de kuchschermen en stemhokjes staan verder uit elkaar dan we zijn gewend."

En zo gaat de lijst nog wel even verder. Daarmee kan echter wel gegarandeerd worden dat het stemmen veilig verloopt. "We hebben alle maatregelen genomen om te zorgen dat onze inwoners veilig kunnen stemmen."

"Het potlood mag je deze keer houden, dat is makkelijker dan schoonmaken"

marjo menneng, burgerzaken gemeente huizen

Aan de procedure van het stemmen lijkt minder veranderd. "Je geeft je identiteitskaart niet meer af, maar laat hem achter het kuchscherm zien. Daarna krijg je een stembiljet en een potlood die je deze keer mag houden, dat is gewoon makkelijker dan schoonmaken. Je vult het biljet in en daarna verdwijnt de stem in de stembus."

Bekijk hieronder een reportage over de proefopstelling Huizen. Tekst loopt door onder video

Proefopstelling stembureau Huizen - NH Nieuws

Naast schone stemlokalen, worden er ook nog andere aanpassingen gedaan in Huizen zodat de verkiezingen coronaproof verlopen. "Op vier locaties kunnen mensen al op maandag en dinsdag stemmen en uiteraard kan iedereen boven de 70 jaar briefstemmen."

Mennenga hoopt van harte dat men van die twee mogelijkheden gebruik gaat maken. "We hebben door die twee extra dagen eigenlijk 30 stembureaus in plaats van de 22 bureaus op de dag zelf. Het is heerlijk als die ruimte wordt benut."

Duurder dan verwacht

Ook worden beveiligers ingezet om te controleren of iedereen zich aan de regels houdt. "Bij ieder stembureau staat een beveiliger uit de evenementenbranche die erop toeziet dat iedereen voldoende afstand van elkaar houdt."

Maar mede door de inzet van die beveiligers groeit het kostenplaatje hard. Waar NH Nieuws eerder meldde dat de gemeente Huizen verwachtte 50.000 euro extra uit te geven, blijkt die schatting inmiddels verleden tijd. "Daar zitten we al ruim overheen."

Benieuwd naar meer info over stemmen in 't Gooi? Lees dan onderstaand artikel

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]