Ga naar Content

Minder paden en meer bomen in het Amsterdamse Bos: "Rust voor de natuur"

AMSTELVEEN - In het Amsterdamse Bos wordt de komende twee jaar ongeveer 13 kilometer aan teerhoudend pad verwijderd. Hierdoor ontstaan er grotere stukken aaneengesloten natuur, waar planten en dieren ongestoord kunnen leven. Op de vrijgekomen ruimte worden 500 nieuwe bomen geplant en verschillende soorten planten en struiken.

Foto: NH Nieuws

In rap tempo verwijdert een schepkraan de asfaltlagen van de verschillende paden in het bos. De overgebleven geul wordt opgevuld met grond van elders in het bos. De paden tussen de Ringvaart en de Nieuwe Meerlaan ten zuiden van de A9 zijn als eerste aan de beurt. Nog voor het broedseizoen begint moet de klus geklaard zijn.

Na het broedseizoen worden de paden die behouden blijven opgeknapt. Vanaf oktober worden de paden in het noordelijke deel van het Bos aangepakt, zodat het Bos toegankelijk blijft voor bezoekers.

Woonplaats voor planten en dieren

De gemeente Amsterdam is eigenaar van het bos en investeert twee miljoen euro in dit project. “Hiermee geven we de natuur meer de ruimte en zorgen we ervoor dat het Bos in de eerste plaats een bos blijft: een woonplaats voor planten en dieren en een prachtige plek om te bezoeken”, laat wethouder Laurens Ivens van Openbare Ruimte en Groen weten.

Foto: NH Nieuws

Boswachter Abe van 't Wout is blij met het nieuwe padenplan van de gemeente. "Het bos is op sommige plekken net een soort spaghetti van paden. De beleving van het bos is hierdoor een stuk minder. We halen sommige paden eruit en andere voegen we samen tot een pad", legt hij uit. "In de oude situatie lagen fiets- en wandelpaden naast elkaar. Straks is het een wandelgebied waarbij de fietsers te gast zijn. Alleen in de drukkere gedeeltes behouden we de bredere paden." 

"Doordat er minder paden komen, ontstaan er meer gebieden waar de natuur rustiger is"

Abe van 't Wout, boswachter aMSTERDAMSE BOS

"Doordat er minder paden komen, ontstaan er meer gebieden waar de natuur rustiger is. Daar zie je dat diersoorten graag vertoeven, die in andere gebieden niet voorkomen. Denk aan boommarters, haviken, en bijvoorbeeld de raaf", vertelt Van 't Wout. 

Op de oude paden komt beplanting die past bij het gebied, namelijk deels droog esseniepenbos en deels gemengd essen-iepenbos en eiken-haagbeukenbos. Dit zijn rijke bosecosystemen die zorgen voor een hoge biodiversiteit, waardoor het bos een goede plek wordt voor nieuwe soorten planten, zoals de tongvaren en lievevrouwebedstro, en dieren, zoals de appelvink en de groene specht.

Kijk hieronder naar de reportage die NH Nieuws maakte waarin boswachter Abe van 't Wout laat zien wat er allemaal gaat veranderen. 

Meer bomen en minder asfalt in Amsterdamse Bos - NH Nieuws / Robbert Bianchi

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]