Ga naar Content

Ondanks miljardenverlies breidt KLM vloot uit met nieuw type toestel

SCHIPHOL - Ondanks de malaise die de coronacrisis voor KLM met zich meebrengt, heeft de maatschappij een nieuw type toestel aan de vloot toegevoegd: de Embraer 195-E2.  Na een vlucht vanuit Brazilië landde de eerste KLM Cityhopper van dit type vanmiddag rond 17.15 uur op Schiphol.

KLM Ciythopper's eerste Embraer 195-E2 op Schiphol-Oost - Foto: KLM

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De bestaande Embraer-vloot van KLM neemt momenteel een groot deel van de Europese routes voor zijn rekening en is daarmee het nieuwe werkpaard van de maatschappij geworden.

De E2 was al ruim voor de coronacrisis besteld en van een plan om de levering vanwege de coronacrisis uit te stellen of helemaal te annuleren is nooit sprake geweest, zegt Cityhopper-directeur Warner Rootliep tegen NH Nieuws.

"Aan het begin van de pandemie hebben we gezegd: wat willen we, naar voren toe? Past dit toestel in het herstelplan van KLM? Dat deed het. Met zijn schone motoren is het een ideale vervanger van de Embraer 190", aldus Rootliep. KLM heeft in totaal 25 exemplaren besteld. 

Eerste vlucht naar Warschau

Net als KLM's Embraer 190's en 175's is de 195-E2 is gebouwd in de Braziliaanse stad São José dos Campos. Om Schiphol te kunnen bereiken heeft het toestel twee tussenstops gemaakt: in het noordoostelijke Recife en Tenerife. Op Schiphol-Oost wordt de E2 de komende dagen gereed gemaakt voor de eerste Cityhopper-vlucht naar Warschau.

Artikel gaat verder onder de video.

De eerste Embraer 195-E2 van KLM Cityhopper op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Met een aanzienlijk deel van de Boeing 737-vloot die stilstaat is de Embraer hét nieuwe werkpaard van KLM geworden. Omdat er minder vraag is naar tickets zijn de kleinere Embraers aantrekkelijker om vaker voor de Europese routes in zetten. De Braziliaanse vliegtuigen zijn zuiniger. Bovendien voorkomt KLM zo dat er te veel met voor de helft gevulde Boeing 737's rondvliegt. In een Boeing 737-800 van KLM is plaats voor 186 passagiers. De nieuwe Embraer 195-E2 heeft 132 zitplaatsen. 

Rootliep denkt niet dat de Embraers de permanente vervangers zijn voor de 737's: "Ik ga ervan uit dat over een jaar of vier, vijf we in een situatie terechtkomen waarin volop gevlogen wordt. Dan hebben we de grotere Boeings ook weer hard nodig." 

Aanstaande dinsdag zie je veel meer van KLM Cityhopper's Embraer 195-E2 in NH's luchtvaartprogramma Airtime. Dat programma wordt iedere eerste en derde dinsdag van de maand op het televisiekanaal van NH uitgezonden, om 17.50 uur (met herhalingen tot en met de volgende dag) en is te zien op Youtube en natuurlijk op deze site.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]