Alkmaar

NL
V

Hoe drie toeristen bijna werden doodgeschopt in Egmond aan Zee

25 februari 2021, 21.00 uur · Aangepast 25 februari 2021, 22.35 uur · Door Anne Klijnstra

EGMOND AAN ZEE - Wat voor drie Duitsers een gezellige mini-vakantie aan de kust had moeten zijn, eindigde in een drama. Sinds ze na een stapavond in mei 2017 door meerdere jongemannen belaagd werden, kampen ze met blijvend hersenletsel en zijn arbeidsongeschikt. De drie verdachten uit Egmond en Alkmaar hoorden vandaag tot 10 maanden cel tegen zich eisen. Ooit waren ze dikke vrienden, maar nu wijzen ze voor schuld naar elkaar. Een reconstructie van een geruchtmakende geweldsexplosie in een dorp. 

Forensisch onderzoek destijds in Egmond aan Zee - Sjef Kenniphaas

In de nacht van 5 op 6 mei worden de drie Duitsers ter hoogte van het vuurtorenplein in Egmond aan Zee aangevallen. Ze worden neergeslagen en daarna, liggend op de grond, geschopt. Twee van hen hebben schedel- en kaakbreuken en raken bewusteloos. De derde komt er met verwondingen aan zijn gezicht vanaf, en belt met de alarmcentrale.

In het ziekenhuis worden de twee zwaargewonden met spoed aan hun hoofd geopereerd. Volgens artsen is er sprake van ernstige schedelbreuken en bloed in de hersenen, en was het voor een van hen kantje boord: als hij een uur later was geholpen, had hij het niet overleefd. 

Ze zijn maanden bezig met revalideren. Twee van hen houden er blijvend letsel aan over: doofheid, oorsuizen, nooit meer ruiken en epilepsie als gevolg van de hersenkneuzing. Eén van hen is arbeidsongeschikt verklaard.

Leven op z'n kop

De Duitsers waren vandaag niet aanwezig in de rechtszaal. Wel las de rechter een samenvatting van hun schriftelijke slachtofferverklaringen voor. Ze schrijven over de gezellige avond en dat de kroegbaas nog een Duits nummer voor hen had gedraaid. Wat er daarna gebeurde heeft hun leven compleet op z'n kop gezet.

Vandaag probeerde de rechter helder te krijgen wat er die bewuste nacht, bijna vier jaar geleden, is gebeurd. Diverse (wisselende) getuigenverklaringen en anonieme tips maakten het onderzoek langdurig en ingewikkeld. De centrale vraag was: wie heeft wat gedaan?

Quote

"Wat ik eerder schoppen noemde, was eigenlijk meer een reflex"

Getuige in rechtszaal

De toeristen vieren op 5 mei de verjaardag van een van hen in café 't Swintje in Egmond aan Zee. Volgens hen was het een gezellige avond. Na sluitingstijd vragen ze buiten of iemand een jointje te koop heeft, maar wijzen de deal af omdat ze het te duur vinden.

Vervolgens lopen ze richting de boulevard en de vuurtoren. Daar worden ze uit het niets van achteren aangevallen door een groep dronken en gedrogeerde jongens. Drie van hen, twee Egmonders (van 22 en 24) en een Alkmaarder (22), stonden vandaag voor de rechter. Zij kwamen in beeld onder meer door telefoontaps nadat een wijkagent hun namen anoniem doorgespeeld kreeg.

Leugens 

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten daarna geprobeerd om hun eigen hachje te redden. Ook bleek dat sommige getuigen (aantoonbaar) logen over het aandeel dat verdachten hadden in het toegepaste geweld. Daarom zijn verschillende getuigen meerdere keren gehoord en heeft het onderzoek langer geduurd.

Persofficier over de zaak en waarom er vier jaar op gewacht moest worden - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Ook vandaag werd er op verzoek van de verdediging nog een getuige gehoord. Zij wilde haar eerdere verklaring onder ede wat bijschaven. Ze zou uit wraak voor een beëindigde relatie belastend over haar ex-vriendje hebben verklaard. "Wat ik eerder schoppen noemde, was eigenlijk meer een reflex", maakte ze er nu van. 

Het was niet voor het eerst dat zij haar verklaring aanpaste. De rechter stopte uiteindelijk haar verhoor omdat de getuige zich steeds meer begaf op het pad richting 'meineed'. Dat is een strafbaar feit, en dan dient zij bij een verhoor een advocaat aan haar zijde te hebben.

Quote

"Dit zinloze geweld, met zeer ernstige gevolgen voor de slachtoffers, laat niemand onberoerd"

Officier van justitie

"De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan zinloos uitgaansgeweld", vindt de officier van justitie. Dit zorgde voor veel onrust in het dorp: "Dit zinloze geweld met zeer ernstige gevolgen voor de slachtoffers, laat niemand onberoerd." Zij verwijt het de verdachten dat zij destijds niet uit zichzelf naar voren zijn gekomen en dat zij hun eigen rol bagatelliseren.

De 22-jarige Egmonder R. D. wordt door de twee andere verdachten aangewezen als hoofddader. "Hij deelde de eerst klap uit en ik zag hem schoppen." Iets wat hij ten stelligste ontkent. "Ik stond erbij en keek er naar en ben toen weggerend."

Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze alle drie elk een Duitser in meer of mindere mate te grazen genomen. De 24-jarige J.S. uit Egmond geeft toe dat hij geslagen heeft, en daarna Alkmaarder L.K. te hulp is geschoten, die volgens eigen zeggen wat aan het duwen en trekken was met een van de Duitsers. "Maar mogelijk dat ik ook een klap heb gegeven."

Als een plank neer

"Een Duitser kwam op mij af en toen heb ik hem uit zelfverdediging geslagen. Hard. Hij ging als een plank neer. Die ander gaf ik een stomp op z'n borst." Volgens J.S. zijn de verwondingen aan hun schedel gekomen toen ze neergingen. "Ze kwamen ongelukkig op hun achterhoofd terecht. Alles gebeurde in een flits en toen was het voorbij."

De drie waren voorheen dikke vrienden. Maar sinds de mishandeling is de vriendschap tussen de hoofdverdachte en de andere twee voorbij. Zijn raadsman eiste vrijspraak. Voor de verdachte J.S., die het slaan heeft toegegeven, vraagt zijn advocaat een celstraf van 20 dagen, gelijk aan zijn voorarrest.

Twee verdachten hebben spijt van hun daden, zeiden bij hun laatste woord. Het drietal heeft buiten de rechtszaak om met de slachtoffers een schikking getroffen van 27.000 euro. Elk betaalt een derde daarvan. 

Advocaat hoofdverdachte mishandeling Egmond - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

De 22-jarige Egmonder hoorde tien maanden onvoorwaardelijk tegen zich eisen. Zijn twee jaar oudere plaatsgenoot acht maanden. Tegen de Alkmaarder is een werkstraf geëist van 240 uur. De rechter doet op 18 maart uitspraak in de zaken.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]