Ga naar Content

Ontwikkelingspsycholoog over feestende jongeren in Vondelpark: "Ik begrijp ze wel"

AMSTERDAM - De duizenden jongeren die gisterenavond in het Vondelpark aan het feesten waren, zorgden voor veel verontwaardigde reacties. Toch kan ontwikkelingspsycholoog van de Vrije Universiteit Barbara Braams ze wel begrijpen: "Jongeren hebben echt behoefte om hun vrienden te zien."

Foto: NH Nieuws

Gisteravond werd de politie ingezet toen duizenden jongeren aan het feesten waren in het Vondelpark. Vandaag werden de zij-ingangen gesloten en was er extra toezicht bij de hoofdingang. Later op de middag werd het Vondelpark afgesloten voor bezoekers. De beperkingen moesten ervoor zorgen dat het vandaag niet zo druk zou worden als gisteren.

Barbara Braams is ontwikkelingspsycholoog bij de VU en snapt de feestende jongeren wel."Het is voor jongeren een lang jaar geweest waarin veel van ze is gevraagd", vertelt ze. "Het is een tijd waarbij ze zichzelf ontwikkelen en waarbij met vrienden erop uitgaan heel erg belangrijk is. Ze mogen niet naar school en op het moment dat het dan lekker weer is en je naar buiten kan, dan snap ik wel dat hier naartoe gaan erg aanlokkelijk is."

Barbara Braams - NH Nieuws

Burgemeester Halsema reageerde gisteravond op de drukte met iets minder begrip. "De aanwezigen tonen geen enkel respect voor iedereen in de stad die zijn best doet om meer besmettingen te voorkomen", liet zij weten. Braams: "Als je van een afstandje kijkt, snap ik dat het moeilijk te begrijpen is. Maar als je al bijna een jaar heel veel moet opgeven, snap ik wel dat je hier naartoe komt. Sociale ontwikkeling is heel belangrijk voor jongeren en de sociale contacten missen ze nu. Ik vind eigenlijk dat we heel veel van jongeren vragen en dat ze zich er over het algemeen heel goed aan houden."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]