Ga naar Content

Horeca blijft dinsdag gesloten: "Maar zat zijn we het wel"

Koninklijke Horeca Haarlem moedigt ondernemers in de stad niet aan om mee te doen aan de acties van komende dinsdag, waarbij ondernemers in het land hun terrassen buiten willen gaan zetten. "Dat wil niet zeggen dat we het niet zat zijn", zegt Hildo Makkes, voorzitter van Koninklijke Horeca Haarlem tegen mediapartner Haarlem105

De Botermarkt bij de heropening van de horeca in voorjaar 2020 - Foto: NH Nieuws / Jelle Dijkstra

Koninklijke Horeca Nederland zet cafés en restaurants in andere regio’s aan tot het op 2 maart buitenzetten van de tafels en stoelen. Ondernemers vinden het niet eerlijk dat winkels wel deels open mogen, maar horeca niet.

"Het is een doorn in het oog om te zien dat het zo druk was in het Vondelpark in Amsterdam. Afgelopen weekend was het in Haarlem trouwens ook druk aan de oevers van het Spaarne in Haarlem. Natuurlijk steekt dat. En heel fijn voor kappers dat zij weer mogen beginnen, maar moeilijk is het wel", vervolgt Makkes.

Geen verbod

Makkes legt overigens geen verbod neer bij de Haarlemse horeca. Hij benadrukt de goede band tussen de overheid en de horeca-ondernemers. "Wie open wil, moet dat doen maar wij leggen niets op"volgens Makkes. "Dat heeft niets met angst voor sancties, of dat Haarlem braver zou zijn, te maken. We hebben een goede band met de gemeente. Dat willen we graag zo houden en we vertrouwen in Haarlem. Er is ook regelmatig contact met de gemeente en daar zijn we blij mee."

Wel is Makkes er van overtuigd dat de horeca op korte termijn open kan. "Het is al vaker gezegd, maar wij zijn er als branche van overtuigd dat het kan. Veilig open. Het risico op verspreiding is minimaal, zeker met de maatregelen en aanpassingen die door ondernemers gedaan zijn." 

Wienen en Moolenburgh

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem liet eerder al aan NH Nieuws weten neutraal te zijn in de horecakwestie, in tegenstelling tot zijn collega-burgemeesters in Amsterdam en in 't Gooi. Onder meer burgemeester Broertjes van Hilversum roept op tot snelle opening. Volgens hem is het nu namelijk ook al druk op de pleinen, maar dan zónder de terrassen. 

David Moolenburgh van Zandvoort ziet een terrasopening nog niet zitten. "Ik ben daar terughoudend over", zegt de burgemeester tegen NH Nieuws. Moolenburgh heeft een aantal redenen om genuanceerd te kijken naar de suggestie om de horeca buiten weer te openen. De belangrijkste is dat de lonkende terrassen op het strand zorgen voor een grote toestroom van toeristen. "Terwijl de oproep van het kabinet nog steeds is: recreëer zo veel mogelijk in je eigen omgeving."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]