Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Verstandelijk beperkte man vrijgesproken van betrokkenheid bij dood echtgenote (40)

25 februari 2021, 15.59 uur · Door Carina Gutker

WINKEL - Een licht verstandelijk beperkte man (41) is door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van zijn echtgenote. Het lichaam van zijn 40-jarige vrouw werd in oktober 2019 onder verdachte omstandigheden gevonden in hun huis. Aanvankelijk werd gedacht dat hij haar bewust hulpeloos had achtergelaten.

Google Streetview

Na onderzoek blijkt de man door zijn beperking niet goed in staat te zijn geweest de situatie in te schatten. Hij dacht dat de vrouw, zoals wel vaker, onder invloed was en zag er de ernst niet van in.

Zowel de man als de vrouw hadden een licht verstandelijke beperking, waarvoor ze intensief werden behandeld en begeleid. Zij dronk wel vaker veel en dat was ook de dag voor haar dood het geval. Na ruim twintig halve liters bier gecombineerd met medicatie was ze in de avond van 12 oktober 2019 meerdere keren gevallen. Na de laatste val bleef ze liggen.

Hij had daarna geprobeerd haar overeind te krijgen, omdat ze op een koude stenen vloer lag, maar dat lukte niet. Ook daarna in de nacht en ochtend probeerde de man haar wakker te krijgen en naar boven te krijgen, door water over haar heen te gooien en haar in het gezicht te slaan. In de middag van 13 oktober kwam ze weer bij, probeerde op te staan, maar viel weer.

De man trok haar daarna naar de keuken, gooide bier, water en ketchup over haar heen, maar ze bleef liggen en maakte rare geluiden. Ook wilde ze niet dat er hulp werd ingeschakeld. Hij maakte zich wel zorgen om haar en stuurde een foto en video naar hun begeleiders, zodat zij konden zien dat er echt iets aan haar verslavingsprobleem moet worden gedaan.

Reanimeren

Op dat moment bewoog de vrouw nog licht. Even later zou ze overlijden. De man deed nog een poging haar te reanimeren, zoals hij in televisieseries had zien doen, maar tevergeefs.

De officier van justitie vond dat de man schuldig was aan de dood van de vrouw en eiste een gevangenisstraf van 270 dagen, waarvan 186 dagen voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. De rechter dacht daar anders over en sprak de man vrij van alle beschuldigingen.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]