Ga naar Content

Cafébaas woest om extra belasting voor coronaterras: "Hier zakt je broek van af"

WERVERSHOOF - Boosheid bij Het Café van Wervershoof toen vanmorgen een brief over terrasbelasting op de deurmat plofte. Vanwege corona mochten ze het terras vorig jaar tijdelijk uitbouwen op gemeentelijke grond zodat er 1,5 meter afstand gehouden kon worden. En tot hun grote verbazing krijgen ze daar nu de rekening voor gepresenteerd van de gemeente Medemblik .

Links de brief en rechts 'Het Café van Wervershoof' tijdens de kermis afgelopen zomer - Foto:

De brief viel rauw op het dak bij mede-eigenaresse Antoinet Zwan. "Ik ben er een beetje klaar mee. Dit kan je niet maken. We hebben het afgelopen jaar behoorlijk wat voor ons kiezen gehad en dan krijg je zo’n brief binnen. Ja, dan zakt je broek echt af. Het gaat mij niet eens om die rotcenten maar om het principe." 

Waanzin

Rob Baltus, regiovoorzitter Noord-Holland van Koninklijke Horeca Nederland, noemt het "waanzin". "Hier valt mijn mond van open. Dit heb ik nog helemaal niet gehoord. Overal in de regio is een terrasuitbouw gratis om de horecaondernemers te steunen. Denk aan de Roode Steen in Hoorn, dat stond deze zomer vol met terrassen. Er is geen ondernemer die daarvoor betaald heeft hoor."

Tekst loopt door onder bericht

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ook Zwan gaf deze zomer bij de gemeente Medemblik aan niet te willen betalen voor een uitbouw van het terras op gemeentegrond. "Ik heb deze zomer ingediend hoe ik het terras wilde hebben. Ze hebben toen gezegd dat ze niet wisten of ik daarvoor moest betalen. Ik gaf aan dat ik niet akkoord zou gaan als ik ervoor moest betalen en toen heb ik niks meer van ze gehoord, tot nu", aldus de cafébaas.

Reactie gemeente Medemblik

De gemeente Medemblik laat in een reactie weten: "De gemeente is zich bewust van de barre tijden waarin (horeca)ondernemers zich bevinden en heeft daarom vorig jaar al maatregelen genomen om hen tegemoet te komen. Het college heeft besloten om terrasuitbreiding op gemeentegrond toe te staan om de anderhalve meter maatregel mogelijk te maken zonder dat daar buitensporig veel omzetverlies mee gepaard gaat. Ook heeft de gemeente besloten de bescheiden en eenmalige vierkante meter prijs te verlagen van 17 euro naar 10 euro. Kwijtschelding is geen optie omdat het oneerlijk is ten opzichte van ondernemers die geen gebruik (kunnen) maken van gemeentegrond."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]