Ga naar Content

16 jaar en verkiesbaar: Christinemindel wil jongeren vertegenwoordigen in Tweede Kamer

BOVENKARSPEL - Jong en vol ambitie: de 16-jarige Christinemindel staat op de tweede plek van de kieslijst van JONG. Vorig jaar sloot ze zich bij de partij aan met als doel: jongeren vertegenwoordigen.  "De Tweede Kamer moet een afspiegeling zijn van de samenleving. Het jongste lid is 34, er wordt een hele grote groep jongeren niet vertegenwoordigd."

Christinemindel (16) hangt posters op voor de campagne - Foto: Christinemindel ten Napel

"Ik wil de balans in de Tweede Kamer terugvinden, die is er nu absoluut niet", vindt Ten Napel.  Voor het eerst lukt een jongerenpartij het om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. "Alles wat er nu bepaald en beslist wordt, is straks voor onze rekening. En daar kunnen we zelf nu niet eens over meepraten." En dat is vooral wat jongeren willen, hun stem laten horen blijkt ook uit onderzoek, schrijft NRC.

Aansluiten bij een jongerenafdeling van een partij, zet geen zoden aan de dijk, vindt ze. "Daar ga je wel het gesprek aan met elkaar maar wat er dan gebeurt, is dat er prachtige ideeën ontstaan waar vervolgens geen geld voor is, het is te moeilijk of het duurt te lang. Er zijn altijd redenen waarom jongeren aan de zijlijn worden gezet want de volwassenen weten het altijd beter."

16 jaar en verkiesbaar: Christinemindel wil jongeren vertegenwoordigen in Tweede Kamer - NH Nieuws

De partij wil dat jongeren invloed krijgen op hun eigen toekomst. "JONG is daarom niet links of rechts, maar vooral toekomstgericht", staat op hun website.  Zonder studieschuld afstuderen, jonge ondernemers stimuleren een bedrijf te starten en schoon verkeer en openbaar vervoer. Dat zijn een aantal zaken waar de partij zich hard voor maakt.

Uit huis

"Open en transparante politiek vind ik ook onwijs belangrijk. Eerlijk zijn wat er gebeurd, eerlijk zijn wat er in de wereld gaande is. Iedereen heeft recht op de waarheid." Christinemindel wil zich in het bijzonder inzetten voor jongerenhuisvesting. "Niet alleen voor jongeren die uit huis geplaatst zijn maar ook voor jongeren die nog thuis wonen is het vinden van een woning ontzettend moeilijk. En als je dan eindelijk een pareltje ergens in een flatje hebt gevonden, betaal je de hoofdprijs. Dan blijkt het ook nog een krot te zijn."

Opgegroeid in Hoofddorp werd ze zelf al vroeg uit huis geplaatst en woont nu in een gezinshuis in Bovenkarspel met meerder jongeren. Je hoeft dan ook niet bij haar aan te komen met de vraag of ze ervaring genoeg heeft en niet te jong is voor de politiek. "Ik denk dat er een heleboel dertigjarigen zijn die minder ervaring hebben dan ik."

Fulltime

Een volle werkweek is Christinemindel bezig met de voorbereidingen in aanloop naar de verkiezingen 17 maart. Via Youtube, Instagram en TikTok voert ze campagne. "En ook zijn we deze week posters aan het ophangen. Ik zit doorgaans de hele dag te telefoneren, het is behoorlijk druk."

Ook al is ze verkiesbaar, met haar 16 jaar jong is het nog te vroeg voor een plek in de Tweede Kamer. "Als we één zetel halen dan gaat Jaron Tichelaar naar de kamer, dat zou betekenen dat er voor het eerst iemand van 19 jaar in de Kamer komt." Die Tweede Kamer plaats zal er - als het aan Christinemindel ligt - hoe dan ook van komen:  Daar ga ik mij heel hard voor maken. Ook als is dat niet nu, misschien wel over vier jaar. "

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]