Ga naar Content

Winkeliers blij met kleine versoepelingen, maar voelt nog wel als 'een dode mus'

WEST-FRIESLAND - Voor sommige ondernemers bieden de versoepelingen die het kabinet gisteren heeft aangekondigd wat perspectief, maar de winkeliersverenigingen hadden op meer gehoopt. Het winkelen op afspraak is voor veel ondernemers een tegenvaller en de horeca en cultuursector vallen buiten de versoepelingen.

Archieffoto Grote Noord Hoorn - Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Vanaf 3 maart kunnen winkels en contactberoepen onder voorwaarden weer open. Zo moeten klanten zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld en zijn er maximaal twee klanten per verdieping toegestaan, met een maximum van zes keer per uur.

Rien van Drongelen, voorzitter van winkeliersvereniging OSH Hoorn, had het graag anders gezien. “Men heeft zich beperkt tot een aantal maatregelen. Horeca en cultuur vallen daarbuiten en zo blijft er voor hen weinig over. Zij moeten nu nog langer wachten en dat zal voor een heleboel ondernemers erg lastig worden om te overleven. Wij zijn dus niet tevreden met wat er op dit moment is uitgekomen.”

Marieke Schooneman van de winkeliersvereniging Enkhuizen sluit zich daarbij aan. “Ik vind het zelf nog wel als een dode mus voelen. Het zijn kleine versoepelingen maar het is nog steeds niet makkelijk. Denk aan de roosters die gemaakt moeten wanneer welke klant naar binnen mag, dat is allemaal erg complex.”

"Ik heb een brief gestuurd naar de burgemeester met de vraag of we niet wat kunnen versoepelen.”

Johan Blokker, winkeliersvereniging in Medemblik

Toch is er ook wat optimisme bij Schooneman. “Ik ben blij dat de kleine modezaken weer klanten mogen ontvangen. Zij hebben het gewoon heel erg moeilijk. De nieuwe collecties komen nu allemaal binnen en het feit dat ze nu iets mogen doen, lucht erg op.” 

Johan Blokker van de winkeliersvereniging in Medemblik is ook niet bijster enthousiast over de versoepeling van twee klanten per verdieping. “Voor heel veel winkels is dat natuurlijk helemaal niks. Wij hebben hier een boekwinkel, die heeft daar natuurlijk nooit genoeg aan. Zij hebben echt veel meer klanten nodig.” 

Verzoek aan Medemblik voor meer versoepelingen

Blokker heeft contact gezocht met burgemeester Streng van de gemeente Medemblik en hoopt op een uitzondering in zijn gemeente. “Ik pleit ervoor om alle winkels met bepaalde regels helemaal open te gooien. Ik denk dat dat makkelijk kan. Ik heb een brief gestuurd naar de burgemeester met de vraag of we niet wat kunnen versoepelen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]