Ga naar Content

Zes maanden voorwaardelijke celstraf voor bedreiging en gijzeling ambulancepersoneel

BROEK OP LANGEDIJK - De 34-jarige man uit Broek op Langedijk die vorig jaar november twee medewerkers van een ambulance bedreigde en gijzelde, is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. De twee ambulancemedewerkers stonden destijds doodsangsten uit en hebben nog altijd psychische klachten. "Deze straf moet voorkomen dat de verdachte opnieuw de fout in gaat", aldus de rechter.

Foto: Adobe Stock

In de nacht van 27 op 28 november vorig jaar belde een man naar de hulpdiensten onder het mom dat hij zich slecht voelde en een bloedneus had. Maar toen de ambulancemedewerkers bij de man kwamen, bleek hier geen sprake van. Wel roken ze een stevige wietgeur en bleek dat de man alcohol gedronken had en naast de wiet ook andere drugs had gebruikt. De twee ambulancemedewerkers stelden vragen hierover, maar de verdachte kon dit niet waarderen.

Zes minuten

Hij liep daarop naar de keuken, pakte drie grote messen en toonde deze aan het ambulancepersoneel. Hij bedreigde hen met de dood en ze mochten van hem de woning niet verlaten. Het duurde zes minuten voordat de politie er was. Zes minuten waarin de hulpverleners doodsangsten uitstonden en vreesden voor hun leven, zo verklaarden ze aan de rechter.

De verdachte zelf heeft alleen nog vage herinneringen aan het incident. Hij zei dat hij niet goed geslapen had, niet goed gegeten en de nodige drugs had gebruikt. Ook voelde hij zich niet goed geholpen door de ambulancemedewerkers voor zijn kortademigheid.

Lees ook

Het vonnis

De ambulancebroeders verklaarden dat ze psychisch nog veel last hebben en ook staan ze minder onbevangen in hun werk. De rechtbank erkent dit en vindt ook dat het incident veel verder ging dan slechts het belemmeren van de hulpverleners in hun werk. "Hij heeft ze met de dood bedreigd en enige tijd van hun vrijheid beroofd", stelt de rechtbank. "Dat moet zeer ingrijpend en beangstigend voor hen zijn geweest en moet absoluut niet nog eens voorkomen."

De politierechter ging daarom ook boven de eis van het OM uit, die drie maanden celstraf eiste, waarvan één maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Nu werd de dader tot zes maanden voorwaardelijk veroordeeld met een maximale proeftijd van drie jaar. Als de dader in die drie jaar een ander strafbaar feit pleeft, moet de man alsnog de zes maanden in de cel uitzitten.

De man heeft geen strafblad en de forse voorwaardelijke straf moet ervoor zorgen dat de man niet nog eens de fout in gaat. Ook moet hij elk slachtoffer 2.500 euro aan smartengeld betalen. De dader zegt dat hij inmiddels geen drugs meer gebruikt en hij gaf ook aan dat hij spijt heeft.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.