Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Broertjes wil heropening horeca: "Nu zitten mensen bovenop elkaar náást het terras"

24 februari 2021, 10.30 uur · Aangepast 24 februari 2021, 12.52 uur · Door Daphne Keislair

HILVERSUM - De overheid vindt het nog een te groot risico om de horeca open te stellen. Tot teleurstelling van burgemeester Pieter Broertjes, die graag gezien had dat ook de horeca bijvoorbeeld voorzichtig weer terrassen mocht openen. "Het is niet eens uitgelegd waarom ze niet open kunnen", zegt Broertjes.

Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes - Gemeente Hilversum

Al langere tijd schreeuwen horecaondernemers om versoepelingen of meer steun. Voor hen is de nood aan de man. Burgemeesters uit verschillende Noord Hollandse gemeenten steunen de oproep, maar de horeca kwam ook deze keer niet aan bod. 

Mondjesmaat

In een eerste reactie vertelt burgemeester Broertjes op NH Radio vanmorgen dat hij 'natuurlijk wel blij is met alle versoepelingen'. "Maar het is wel heel mondjesmaat. De grote afwezige is toch wel de horeca." Voor de burgemeester ontbreekt vooral het verhaal erachter. "Waarom wordt de horeca niet meegenomen in de aanpak? Dat is toch wel heel erg sneu."

Het ontbreekt vooral aan perspectief. Tijdens de persconferentie noemde demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de horeca een paar keer, maar zonder resultaat. Broertjes is vooral teleurgesteld dat er niet werd uitgelegd waarom de horeca nog niet open kan. Al begrijpt hij wel dat het te maken heeft met verplaatsingen van mensen.

Toch heeft de horeca volgens hem al eerder bewezen dat ze daar heel goed mee omgaan. "Buiten is er ook geen groot besmettingsgevaar. De terrassen zouden gewoon open kunnen. Mensen gaan toch al naar buiten en dan gaan ze bovenop elkaar zitten en dan náást het terras. Dan kun je het beter gecontroleerd doen. Daar heb je niks over teruggehoord."

Quote

“Het gevoel van we doen het samen, dat dreigt te verdwijnen”

Burgemeester pieter Broertjes van HIlversum

Geen plan van aanpak

Met de komst van het vaccin, zou er volgens de burgemeester genoeg reden zijn om wat meer perspectief te kunnen geven. "Het bizarre is, we zijn er in zekere zin bijna, het vaccin komt er aan. Maar we zijn toch niet in staat om daar soepel naar toe te werken. Geef een beetje ruimte om te voorkomen dat er zoveel failliet gaan. Het komt voor velen te laat. Sportscholen, winkeliers. Het is allemaal een drama." Er zijn vooral een hoop achterblijvers, vindt Broertjes. 

Broertjes noemt als voorbeeld Engeland, waar premier Boris Johnson een herstelplan presenteerde met exacte data van wanneer de horeca weer open gaat en de evenementen weer kunnen. Zo'n plan ontbreekt voor Nederland, terwijl dat volgens hem hard nodig is. "Voor het draagvlak is perspectief noodzakelijk en dat is er nog niet echt of misschien een beetje mondjesmaat".

Volgende week op het terras

De volgende persconferentie is op maandag 8 maart. De vraag is of de horeca wel zo lang kan wachten. Voorzitter Robèr Willemsen van de Koninklijke Horeca Nederland laat aan nieuwssite de Ondernemer weten dat het niet lang gaat duren voordat mensen de deuren weer openen.

Het zou gaan om ondernemers die volgende week of de week daarna hun terrassen weer zouden openen. Willemsen: "Wij krijgen steeds meer van dit soort signalen via apps, e-mails en social media. Wij hebben dat tot nu toe onder controle kunnen houden, want wij waren altijd tegen dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid."

De voorzitter zegt dat hij er niet toe gaat oproepen, maar hij keurt het ook niet af. Het water staan hen aan de lippen en het perspectief blijft uit. Dus wie weet zijn de terrassen volgende week ondanks de maatregelen toch weer open. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]