Ga naar Content

Amsterdam steeds minder aantrekkelijk door corona, ook voor bewoners

Amsterdammers zijn in coronatijd minder tevreden over hun eigen stad. En ook voor de gemiddelde Nederlander is Amsterdam het afgelopen jaar minder aantrekkelijk geworden, meldt merkenonderzoeker Hendrik Beerda na een onderzoek onder 77.500 Nederlanders. 

Foto: NH Nieuws

Voor het eerst zijn Utrecht en Maastricht nu populairder dan de hoofdstad. Utrecht, in 2011 nog op de derde plaats, staat nu bovenaan de lijst. Maastricht is tweede gebleven. Amsterdam heeft stuivertje gewisseld met Utrecht en staat nu op 3. Rotterdam is twee plaatsen gestegen en staat nu op 4, voor Den Haag geldt het omgekeerde.

Niet alleen de gemiddelde Nederlander vindt Amsterdam minder aantrekkelijk, ook de eigen inwoners zijn niet meer zo tevreden. Stond de hoofdstad in 2019 nog op de 13e plaats als het gaat om bewonerstevredenheid, nu is de stad gezakt naar de 20e plaats.

"De ingezette daling in bewonerstevredenheid is tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. Amsterdammers werden steeds minder blij met de toeristenstromen en prijsstijgingen, maar nu keldert het imago door het gemis aan reuring en culturele activiteiten", aldus Beerda.

NH Nieuws vroeg vandaag enkele Amsterdammers naar hun beleving van de stad. Is de gemiddelde Amsterdammer echt zo ontevreden? Kijk hier naar de reportage: 

Is Amsterdam nog wel leuk? - NH Nieuws / Robbert Bianchi

Uit onze steekproef blijkt dat de Amsterdammers die wij spreken in de Eerste van der Helststraat wel heel tevreden zijn over hun stad. Geen van de ondervraagden mist de toestroom van toeristen en dagjesmensen. Dat culturele activiteiten en uitgaansmogelijkheden beperkt zijn komt door corona en heeft geen Amsterdamse oorzaak. Grootste bron van ergernis is vooral het vele afval bij de containers. 

Volgens het onderzoek van Beerda zijn de inwoners van Maastricht het meest tevreden over de eigen stad. "In de middelgrote, historische stad ervaart de inwoner de menselijke maat. Zelfs in coronatijd is men er tevreden door de fijne sfeer, ondanks dat de voorzieningen nu veel kariger zijn dan normaal", aldus Beerda.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.