Amsterdam

NL
V

Nachtclubs al bijna een jaar gesloten: "Klote dekt de lading wel"

23 februari 2021, 17.39 uur · Aangepast 23 februari 2021, 20.32 uur · Door Tjeerd Kleijn

Het kabinet heeft bekendgemaakt welke versoepelingen  er komen, maar over de nachtclubs en discotheken geen woord. Clubeigenaren Pieter de Kroon en Bas Louwers hadden niet anders verwacht. Tijdens eerdere persconferenties werden ze ook niet genoemd. "Afgelopen keer ontplofte ik echt."

AT5

"Klote, dat dekt de lading wel." Pieter de Kroon van Chicago Social Club heeft het over het afgelopen jaar en windt er geen doekjes om. "Klote", zegt ook Bas Louwers van club Bitterzoet. Sinds 12 maart vorig jaar zijn de deuren van beide clubs gesloten. Chicago Social Club heeft nog wel even een terras buiten gehad. "Ook hebben we in de club nog een soort zit-concept gehad, maar dat was meer politieagent spelen. Dus daar zijn we mee gestopt." Bas van Bitterzoet is er niet eens aan begonnen. "Het is leuk om te doen want dan gebeurt er tenminste nog wat. Maar onderaan de streep kóst het geld."

Beide eigenaren hadden tientallen mensen in dienst, nu nog een handjevol. Zonder overheidssteun waren ze waarschijnlijk hartstikke failliet gegaan. Bas: "Ik heb geld moeten lenen en leef van mijn eigen spaarcenten. Ja, ik moet het overal zoeken." Pieter vult aan: "Financieel is de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten, red.) wel goed, maar het eerste half jaar hebben we allemaal ons spaargeld moeten aanspreken."

Bas en Pieter kijken elke persconferentie trouw, maar iets verwachten doen ze niet meer. Net als eerder worden de nachtclubs ook deze keer niet genoemd. "De vorige keer ontplofte ik echt," zegt de eigenaar van Bitterzoet. 

Quote

"Mensen staan gewoon te popelen"

Pieter de kroon - clubeigenaar

De nabije toekomst ziet er voor de clubs weinig rooskleurig uit. Volgens de routekaart van het kabinet zijn nachtclubs en discotheken als laatste aan de beurt. En daarvan zijn niet alleen de clubs, maar volgens Pieter vooral ook de jongeren de dupe. "Mensen staan gewoon te popelen om wat te gaan doen. Ik denk dat je de jongeren die toch wel gaan feesten beter in een beschermde omgeving kan hebben. Eventueel met sneltesten."

Bij Chicago Social Club staat op de gevel 'We're on a road to nowhere' en in Bitterzoet staat een doodskist als symbool voor het begraven van de nachtcultuur. Niet erg optimistisch allemaal, en dat zijn de clubeigenaren dan ook allang niet meer. Want het antwoord op de vraag wanneer ze weer open mogen is volgens Pieter nog ver weg. Bas vreest failliet te gaan als het nog veel langer duurt. "Dit is een plek waar mensen elkaar hebben ontmoet, waar huwelijken ontstaan zijn, waar misschien wel kinderen uit geboren zijn. Het is een plek van belang. En die verdwijnt dan."

Vorig jaar november heeft het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC)  cultuurwethouder Touria Meliani gevraagd om een financiële injectie van 6,5 miljoen euro. Gesprekken over een eventuele toekenning van dit of een ander bedrag zijn nog in volle gang. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]