Ga naar Content

Werkgroep Fort Kudelstaart stapt naar Raad van State

AALSMEER - Tegenstanders van de herontwikkeling van Fort Kudelstaart tot een modern zeilfort met horecafunctie, stappen naar de Raad van State om het nieuwe bestemmingsplan van de baan te krijgen. Volgens de werkgroep zijn de plannen te grootschalig en wordt het fort als werelderfgoed beschadigd door de plannen van ondernemer Martijn de Liefde voor het fort. 

In december stemde de gemeenteraad in met het nieuwe bestemmingsplan. Maar de voorzitter van de werkgroep, Emile Abbing, is van mening dat de plannen nog altijd te grootschalig zijn voor de locatie en omgeving. "Er is geen gehoor gegeven aan onze bezwaren. Als je het bestemmingsplan goed bekijkt en ziet hoe bepaalde dingen onderzocht zijn, dan zie je dat daar onvoldoende is gedaan. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat dit grootschalige plan niet haalbaar is en daarom stappen we naar de Raad van State."

'Geen onderbouwing'

Volgens Emile is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de monumentstatus van het fort. "Het allerbelangrijkste bezwaar blijft de impact op het monument als werelderfgoed. In het bestemmingsplan worden daar maar een paar regels aan gewijd. Volgens de gemeente is dit in orde, zonder dat het is onderbouwd. Wij zijn van mening dat daar zorgvuldiger mee omgegaan moet worden. Het mag geen afbreuk doen aan de waarde van dit werelderfgoed."

Foto: NH Nieuws

De kans bestaat dat de ontwikkelingen gestaakt moeten worden. De werkgroep diende hiervoor een voorlopige voorzieningsaanvraag in. Het hele bestemmingsplan wordt daardoor geschorst totdat over het verzoek is beslist. Dat gebeurt meestal binnen enkele maanden. Ondertussen blijft het oude bestemmingsplan van kracht zolang de Raad van State geen uitspraak doet. "Dat betekent dat de ontwikkeling van het fort voorlopig even op zich zal moeten laten wachten," aldus Emile. 

Onderzoek UNESCO

Naast dit beroep loopt er op dit moment ook nog een UNESCO-onderzoek dat uit gaat wijzen of het monument zijn status kan behouden met de beoogde uitbreidingen. Martijn de Liefde, de ondernemer die het fort wil upgraden, is niet bereikbaar voor commentaar.

Als inspreker tijdens eerdere raadsvergaderingen liet hij zich wel uit over de houding van Werkgroep Fort Kudelstaart: "Ze trekken alles in twijfel, zonder enige onderbouwing. Ze dreigen met een procedure bij de Raad van State en dat riekt naar intimidatie. Als dit soort aantijgingen serieus genomen worden ontstaat er een onwerkbare situatie en kan het fort niet in ontwikkeling komen. De tijd en geld die alle bezwaren kosten voor de gemeenschap, overheid en het Zeilfort zijn schadelijk en buitenproportioneel."

Emile is er van overtuigd dat de bezwaren en twijfels van de werkgroep gegrond en terecht zijn gezien de situatie.

Kijk hier naar de reportage die NH Nieuws eerder maakte over Fort Kudelstaart. 

Fort Kudelstaart wordt onder handen genomen, niet iedereen is blij - NH Nieuws

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]