Ga naar Content

Nu nog geen vondelingenkamer in Noord-Holland, binnenkort opent er één in Den Helder

NOORD-HOLLAND - Gisteravond werd in een container aan de Meernhof in Amsterdam een levende baby gevonden. “Verschrikkelijk”, vindt Kitty Nusteling, operationeel directeur van de Stichting Beschermde Wieg. Op dit moment is er geen vondelingenkamer in Noord-Holland, maar daar komt binnenkort, als het goed is, verandering in met de opening van een kamer in Den Helder.

Foto: Stichting Beschermde Wieg

De stichting bereikt jaarlijks meer dan duizend vrouwen die ongewenst zwanger zijn. De Beschermde Wieg heeft acht vondelingenkamers door heel Nederland en een mobiele kamer. Ook hebben ze een 24-uurs-hulplijn waar alle vrouwen die ongewenst zwanger zijn en geen hulp kunnen krijgen, anoniem naartoe kunnen bellen.

En dat is nodig. “De wanhoop in dit soort omstandigheden is groot. Er zijn allerlei omstandigheden waarin moeders hun zwangerschap verbergen en daar niet mee naar buiten durven treden. Soms vrezen de moeders voor hun eigen leven of voor het leven van de baby”, zegt Nusteling op NH Radio.

Misdrijf

Wat er schuil gaat achter het gisteravond gevonden baby'tje in de container aan de Meernhof, is nog onduidelijk. “We weten helaas nog helemaal niets en we kunnen ook niet gaan speculeren wie dit gedaan heeft. Het is verdrietig, maar gelukkig leeft het kindje nog.”

Wel zegt Nusteling dat degene die het kindje in de container heeft achtergelaten een misdrijf heeft begaan. "Het is poging tot moord." Het te vondeling leggen van een kind is strafbaar, maar het is aan de rechter om over de hoogte van de straf te beslissen. Volgens het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen kan de rechter dus ook beslissen om geen straf op te leggen. Voor de te vondelingenkamers geldt een gedoogbeleid. 

Lees ook

Op dit moment is er nog geen vondelingenkamer in Noord-Holland, terwijl er in 2016 een kamer in een particuliere woning in Amsterdam Zuid-Oost zou openen. Maar die is er nooit gekomen. De familie die in de woning woonde, kon niet garanderen dat er 365 dagen in het jaar 24 uur per dag binnen vijf minuten hulp kon worden geboden, meldde het AD toen.

Dat er nu nog geen kamer in Amsterdam in omgeving is, komt doordat er volgens Nusteling medewerking van een ziekenhuis nodig is en dat is er tot nu toe niet. “We werken vooral samen met ziekenhuizen, want dan is de zorg voor moeder en kind direct voorhanden. Daarom willen we vooral daar uitbreiden.”

Den Helder

Volgens de operationeel directeur geeft demissionair minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan dat het goed zou zijn als er een centraal punt voor vrouwen is. “Op dit moment past het niet, krijgen we als reactie. Maar de exacte reden laat zich raden.” De operationeel directeur hoopt dat het incident van zondagavond een nieuwe aanleiding is om alsnog een punt te openen.

In Den Helder opent binnenkort wel een kamer, in het Noordwestziekenhuis. Waneer die wordt geopend is overigens nog onduidelijk. "De kamer is zo goed als klaar, maar vanwege COVID-19 heeft dit nu minder prioriteit." 

“We hebben vrouwen die met hun kind in hun jas rondjes rijden en niet weten waar ze naartoe willen”

Kitty Nusteling, Stichting De Beschermde Wieg

De stichting is nodig en dat blijkt ook uit de cijfers. “Eerder werden er vier tot zes kindjes per jaar dood of levend gevonden, maar gelukkig weten veel vrouwen ons in Nederland nu wel te vinden. Met als resultaat dat er de afgelopen twee jaar geen baby's meer zijn gevonden.”

De Beschermde Wieg helpt vrouwen vanaf het moment van de conceptie tot ‘bij wijze van spreke’ de bevalling. “We hebben vrouwen die met hun kind in hun jas rondjes rijden en niet weten waar ze naartoe willen.”

Anonieme hulp

Volgens Nusteling komen ze bij hen, omdat ze bij de stichting anoniem terecht kunnen voor hulp. “Dan kunnen we een oplossing vinden voor moeder en kind. Bijvoorbeeld voor adoptie, of we kunnen ze ergens op een veilige plek onderbrengen, zodat het gevaar kan wijken en vrouwen kunnen ontsnappen aan bijvoorbeeld hun gewelddadige relatie.”

Voor de moeder van de gevonden baby hoopt Nusteling dat zij contact met hen wil opnemen. “Ze kan naar de politie gaan, maar ze kan ook ons bellen.” De Beschermde Wieg is naast via hun website ook via een speciaal telefoonnummer te bereiken: 0800-6005.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.