Noord-Holland

NL
V

Spookstatenlid Everduim (DENK) declareerde voor duizenden euro's aan etentjes en uitjes

21 februari 2021, 21.04 uur · Aangepast 22 februari 2021, 08.47 uur · Door Jouri Bakker & Maarten Edelenbosch

NOORD-HOLLAND - Terwijl hij bij het gros van de vergaderingen verstek liet gaan, declareerde voormalige DENK-statenlid Gideon Everduim wel voor duizenden euro's aan uitjes, etentjes en snacks. Dat blijkt uit de lijst met declaraties van de eenmansfractie, die door de provincie met NH Nieuws is gedeeld. 

Het gaat om de periode van 15 maart 2019 tot en met 14 maart 2020, het eerste jaar na de recentste Provinciale Statenverkiezingen, zo blijkt uit het overzicht. 

Van de bijna 12.000 euro die Everduims fractie declareerde, besteedde Everduim ruim 4.500 euro aan het salaris van een fractiemedewerker. Een kleine 2.000 euro ging op aan accountants, en nog eens een kleine 1.000 euro aan sociale lasten en verzekeringen. Allemaal zaken waar weinig op valt aan te merken. 

Walibi en Jamin

Toch werden er ook minder vanzelfsprekende zaken gedeclareerd, zeker voor een Statenlid dat zijn gezicht zelden tot nooit bij vergaderingen liet zien. Zo at Everduim op z'n minst een paar keer per maand op kosten van de belastingbetaler. De ene keer bestelde hij, de andere keer ging hij uit eten, maar vrijwel iedere keer tikte hij bedragen tussen de 20 en 70 euro af.

Verder leverde hij een bonnetje van snoepwinkel Jamin in en voerde hij als 'representatiekosten' een Surinaams diner voor 50 personen à 1.025 euro op. Ook declareerde hij bijna 700 euro voor drie nachten in een vakantiepark en 58 euro voor de entree van achtbanenparadijs Walibi, de bestemming van DENK's fractieuitje. Alles bij elkaar een slordige 3.000 euro. 

Tekst gaat verder onder kader

Spookstatenlid

Gideon Everduim werd bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019 verkozen als Statenlid namens DENK. 

In oktober vorig jaar bleek dat hij niet meer kwam opdagen bij Statenvergaderingen en commissievergaderingen, maar nog wel zijn vaste vergoeding à 1.200 euro per maand ontving. Van de 16 Statenvergaderingen die op dat moment sinds zijn verkiezing hadden plaatsgevonden, had hij er slechts 8 bijgewoond, waarvan één maar heel kort. De laatste keer dat hij een vergadering volledig had bijgewoond, was in april 2020.

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk ging met hem in gesprek en benadrukte dat zijn deelname aan vergaderingen essentieel is voor het democratisch proces. Dat gesprek leidde nergens toe, want ook de vergadering erna schitterde Everduim door afwezigheid

In november bevestigde het landelijk bestuur van DENK aan NH Nieuws dat het Statenlid burn-outklachten had en zich daarom had ziekgemeld. Omdat het er niet naar uitzag dat hij zijn taken snel weer zou kunnen oppakken, werd Everduim vervangen door Süleyman Koyuncu. 

Uit onderzoek van de accountant van de provincie is gebleken dat de eenmansfractie voor consumpties bovendien meer heeft gedeclareerd dan de norm. Voor de genoemde periode was per Statenlid een limiet gesteld van 1.300 euro, terwijl Everduim voor 1.371,55 euro heeft gedeclareerd. 

Bovendien kon hij deel van zijn uitgaven voor consumpties niet verantwoorden. Zo ontbraken 'de onderliggende bewijsstukken' voor onder meer een etentje à 30,85 euro bij een wokrestaurant en consumpties bij een restaurant in Amsterdam-Zuidoost à 27 euro. Ook de betaling van het entreebewijs van Walibi kon de politicus niet meer aantonen.

In mindering gebracht

De declaraties waarvoor Everduim geen bonnetjes heeft kunnen overleggen, bedragen bij elkaar opgeteld 141,52 euro. Dat bedrag, plus de ruim 70 euro aan te veel gedeclareerde consumpties, zijn inmiddels in mindering gebracht op een nieuw voorschot. 

Everduim en de DENK-fractie zijn op dit moment niet bereikbaar voor commentaar. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]