Ga naar Content

Van iglo's naar zandkastelen: stranden in trek op zonovergoten zondag

NOORD-HOLLAND - Het contrast kan niet groter: was het strand vorige week nog bedekt onder een laag maagdelijk witte sneeuw, vandaag ziet het in veel badplaatsen bijna zwart van de mensen. Ondanks de drukte lijkt het erop dat er voor de strandgangers voldoende ruimte is om de anderhalvemeterregel te respecteren.  

Foto: Inter Visual Studio/Sam de Joode

Badplaatsen Zandvoort en Bloemendaal hebben op deze zonovergoten dag met lente-achtige temperaturen zo'n aantrekkingskracht dat het verkeer op de wegen ernaartoe vast staat. 

De ANWB maakt er weinig woorden aan vuil: "Het is druk op weg naar de kust in Noord-Holland",  zo meldt de verkeersdienst. Zowel op de N200 (van Heemstede naar Zandvoort) als op de N201 (van Haarlem naar Bloemendaal) komt het verkeer vast te staan. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ook in Castricum aan Zee is het druk, zo blijkt uit onderstaande fotoserie. Waar amper twee weken nog volop iglo's werden gebouwd, worden nu alweer de eerste zandkastelen uit de grond gestampt.

De meeste mensen genieten in het zand van een drankje (to go), een enkeling neemt een verkwikkende duik. Her en der is een korte broek of jurk te zien, al zijn de winterjassen nog veruit in de meerderheid. 

Boa's houden oogje in het zeil

De gemeente Castricum riep in aanloop naar het weekend al op om drukke plekken te mijden. Drukte in het bos, in het duin of op het strand is in coronatijd 'natuurlijk niet de bedoeling', aldus de gemeente.

Op verschillende plekken houden in totaal zes boa's (in duo's) een oogje in het zeil. Als zij constateren dat het ergens te druk wordt, zullen ze aanwezigen verzoeken ergens anders naartoe te gaan, zo zei woordvoerder Eric Baars vrijdag tegen NH Nieuws

Vooralsnog hebben ze nog niet hoeven ingrijpen, laat Baars weten. "Ik heb nog niets gelezen of gehoord, dus het zal niet de spuigaten uitlopen." Behalve op het strand houden de boa's ook de Papenberg - achter het Huis van Hilde - in de gaten, maar ook daar is de drukte beheersbaar. 

Wie het in Zandvoort, Bloemendaal of Castricum te druk vindt, kan ook in Egmond aan Zee terecht. Hoewel het daar ook veel drukker is dan gebruikelijk voor een zondag in februari, lijkt het daar zowel op het strand als de boulevard eenvoudiger om op afstand van anderen te blijven.  

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook