Alkmaar

NL
V

Deze labradoodle moet ervoor zorgen dat er in Schoorl geen dier meer wordt opgejaagd

21 februari 2021, 15.30 uur · Door Carlijn Kolk

SCHOORL - Hond Lieve is verkozen tot de leukste hond van Schoorl. Nu moet ze ervoor zorgen dat er straks geen dier meer wordt opgejaagd. De labradoodle is namelijk het gezicht van de nieuwe aanlijnplichtcampagne van Staatsbosbeheer.

NH Nieuws

Vanaf 1 maart mogen honden namelijk niet meer loslopen in het duingebied zodat de dieren in het broedseizoen met rust worden gelaten. Maar te veel mensen houden zich niet aan deze regels. 

Daarom bedachten de boswachters van het duingebied een ludieke actie. Ze gingen op zoek naar de leukste hond van Schoorl als boegbeeld voor de nieuwe aanlijnplichtcampagne. Uit meer dan 500 inzendingen is hond Lieve gekozen. Baasje Loes snapt wel waarom zij de leukste hond heeft. "Omdat ze altijd vrolijk is en altijd gezellig. Eigenlijk iedereen die Lieve ziet, wordt er vrolijk van."

Bijzondere band

Loes en Lieve hebben een bijzondere band. Waar Loes gaat, volgt de labradoodle gelijk. "Ze wordt opgeleid tot buddyhond, omdat ik vaak stress heb", legt Loes uit. "Sinds Lieve er is, is dat veel minder geworden. Dan kan ik met haar naar buiten en daar word ik heel rustig van."

Bekijk hier hoe ze het deed tijdens de fotoshoot: 

Deze labradoodle moet ervoor zorgen dat er in Schoorl geen dier meer wordt opgejaagd - NH Nieuws

Boswachter Samuelle van Deutekom legt uit dat het erg belangrijk is dat de honden de komende tijd zijn aangelijnd. "Als honden niet aan de lijn zitten, kunnen ze broedende dieren verstoren. Dat kan zijn doordat ze dieren opjagen, maar ook de geur kan al initimiderend zijn. Je kunt je voorstellen dat als je een vogel bent en je bent een plekje aan het zoeken en er komt de hele tijd een hond voorbij, wat eigenlijk een roofdier is voor vogels, dan denk je: 'ik ga maar ergens anders heen.'"

Om daar aandacht voor te vragen, worden straks flyers uitgedeeld en posters opgehangen bij alle ingangen van het duingebied met in de hoofdrol hond Lieve. En gaat zij er dan voor zorgen dat er geen dier meer wordt opgejaagd? "Het gaat in ieder geval heel goed helpen", besluit de boswachter. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]