Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Politieke poster van kunstenaar doet stof opwaaien

20 februari 2021, 09.00 uur · Aangepast 22 februari 2021, 14.57 uur · Door Stella Vrijmoed

AMSTERDAM - Een poster met het silhouet van Baudet zorgt de laatste dagen voor veel ophef op social media. Met het logo van Forum voor Democratie (FvD) als vervanger voor een kenmerkende snor is de vergelijking die ontwerper Yuri Veerman voor ogen heeft direct duidelijk. De Amsterdamse kunstenaar viel eerder op met zijn geëngageerde poster van 'huisjesmelker' prins Bernhard.

De poster laat een silhouet zien met het logo van FvD op de plek van de snor en de tekst 'het is maar een grapje'. De poster is gratis te downloaden van de website van Veerman en al op meerdere plekken in Amsterdam gezien. Op Twitter wordt er verdeeld gereageerd, sommigen vinden de vergelijking te ver gaan en rapporteren Veermans tweet over de poster, anderen vinden hem 'treffend'.

Veerman heeft goed nagedacht of hij deze vergelijking wel kon maken. "Ik heb de poster eerst aan mijn vrienden laten zien en gevraagd of ze vonden dat het te ver ging. De reacties waren gemixt, daarom heb ik hem nog even in de ijskast gezet."

In een reactie op het artikel van Elsevier Weekblad over racistische appjes die Baudet gestuurd zou hebben, zei de politicus dat iedereen wel eens een grapje maakt. Veerman had toen toevallig zijn tekst op de poster al bedacht. "Dat was het moment waarop ik dacht: nu moet ik de poster publiceren."

"Ik wens Thierry het beste toe, maar dan wel in een rol buiten de politiek"

Yuri Veerman, ontwerper

Eerdere posters van Veerman zullen herkenbaar zijn voor Amsterdammers: twee jaar geleden hing er een afbeelding van Veermans hand van prins Bernhard als kritiek op de ontoegankelijke huizenmarkt. Vanwege een poster van een Nutella-pot als protest tegen de monocultuur van toeristenwinkels ontving Veerman zelfs een schadeclaim van de exploitant van buitenreclame. Zijn posters zouden te veel over hun zuilen en lijsten heen zijn geplakt.

Wat Veerman hoopt te bereiken met zijn nieuwste poster? "Ik wens Thierry het beste toe, maar dan wel in een rol buiten de politiek. Ik hoop dat er steeds meer mensen gaan twijfelen of ze zich wel moeten verbinden met deze partij."

FvD is om een reactie gevraagd op de politieke poster van de Amsterdamse kunstenaar. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]