Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Diemen moet er niet aan denken bij de gemeente Amsterdam te horen

22 februari 2021, 07.00 uur · Aangepast 22 februari 2021, 07.20 uur · Door Frederieke Weel & Flip Linssen

AMSTERDAM - Diemen peinst er niet over om zich bij de gemeente Amsterdam te voegen. Vorige week opperde Tweede Kamerlid van de SGP Roelof Bisschop tijdens een debat over de fusie tussen Amsterdam en Weesp, dat Diemen zich dan ook maar moest aansluiten bij Amsterdam. Maar dat kan in Diemen op weinig steun rekenen. "Diemen blijft gewoon zelfstandig", aldus de burgemeester. 

Foto: Diemen - NH Nieuws

De Tweede Kamer stemde vorige week in met een fusie tussen Weesp en Amsterdam. Burgemeester Boog van Diemen ziet een soortgelijke fusie niet zitten: "Er is voor ons geen enkele reden om opgeslokt te worden door Amsterdam. Het gaat hartstikke goed met Diemen. Ik vind het leuk dat we een eigenwijze gemeente zijn die graag dingen doet op haar eigen manier. En laten we dat lekker zo houden. Er zijn ook veel eigenwijze Diemenaren en Diemenezen die echt zelfstandig willen blijven. Ik ben daar trots op."

Veel inwoners van Diemen sluiten zich daarbij aan: "Het lijkt me een heel slecht idee als Diemen bij Amsterdam gaat", vertelt een trotse Diemenees. "Het is echt een dorp en dat is heel prettig. Als je ergens mee zit kan je zo het gemeentehuis in lopen. Dat zie ik in Amsterdam nog niet zo snel gebeuren."

Diemen - NH Nieuws

Volgens de burgemeester zou een eventuele fusie bovendien niet gunstig uitpakken voor de financiële situatie in Diemen. "We investeren ook de komende tijd in allerlei voorzieningen, terwijl Amsterdam fors moet bezuinigen de komende jaren. Financieel zullen we er weinig mee opschieten, dus laat ons maar lekker zelfstandig blijven."

"Als Amsterdam bij Diemen gaat, ben ik geneigd Diemen te verlaten"

Diemenaar

Toch is niet iedereen fel tegen het idee. "Ik vind het een prima plan", vertelt een Diemenaar. "Het zou een mooi stadsdeel zijn van Amsterdam. En als mensen nu aan me vragen waar ik woon, zeg ik toch al Amsterdam."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]