Noordkop & Texel

NL
V

Weinig spreiding in kandidaten voor Tweede Kamer: "Dat mogen we ons als regio aantrekken"

22 februari 2021, 07.00 uur · Aangepast 22 februari 2021, 13.24 uur · Door Maarten Edelenbosch & Jimmy Miltenburg

NOORD-HOLLAND - De spreiding van kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen is matig, blijkt uit onderzoek. De provincie Noord-Holland is goed vertegenwoordigd, maar uit bijvoorbeeld de Noordkop (11) en West-Friesland (4) komen slechts vijftien landelijk verkiesbare kandidaten. 

Adobe Stock

Dat blijkt uit een analyse van de kandidatenlijsten door LocalFocus in samenwerking met het ANP. De reden dat Noord-Holland goed scoort, is mede door het grote aantal politici dat in Amsterdam woonachtig is. Op het moment dat er wordt gekeken naar de noordelijke helft van de provincie is te zien dat de vertegenwoordiging slinkt. "Het is wel een probleem dat we ons als regio mogen aantrekken", zo oordeelt Bas de Wit (Statenlid VVD) uit Hoorn. "We mogen best wat beter voor onszelf en onze regio opkomen. Misschien is het wel bescheidenheid of zoiets van: 'we lossen het achter de Omringdijk zelf wel op, en laat Den Haag maar Den Haag', maar ik denk dat we onszelf daar uiteindelijk tekort mee doen."

Elf kandidaten

Verdeeld over negen partijen zijn er dit jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen elf kandidaten die in de Kop van Noord-Holland wonen. Fors meer dan de vijf in 2017. Voormalig Statenlid Jeff Leever uit Wieringerwerf vindt het een goede zaak dat meer lokale politici interesse hebben in een zetel in de Tweede Kamer. "Mensen zouden eigenlijk de partijpolitiek even moeten vergeten en moeten kiezen voor mensen die de regio zouden kunnen behartigen. Deze regio wordt bijna niet vertegenwoordigd in de landelijke, maar ook de provinciale politiek. Ik weet van Statenleden uit Purmerend die aangaven nog nooit in Den Oever te zijn geweest."

Bekijk hieronder welke kandidaten uit jouw woonplaats komen. 

Het lijkt erop dat er sprake is van ondervertegenwoording van kandidaten uit de kleinere plaatsen in Noord-Holland. Zo ook in West-Friesland. "Je zou kunnen zeggen dat we ondervertegenwoordigd zijn, maar dat valt ook te nuanceren", vindt Samir Bashara, Hoornse wethouder van GroenLinks. "Wij hebben bij GroenLinks bijvoorbeeld veel kandidaten uit Den Haag. Die zijn daar gaan wonen omdat ze er bijvoorbeeld als zittende leden werken, dus het vertekent ook."

Effect spreiding niet groot

Het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) betwijfelt of spreiding van de kandidaten een groot effect heeft. Zij hebben eerder onderzoek gedaan naar spreiding van politici en betwijfelen of een politicus altijd heel veel voor zijn regio betekent. "Het aantal Kamerleden uit Noord-Holland boven het IJ was altijd betrekkelijk klein", weet Bert van den Braak van PDC. "De VVD had soms afgevaardigden die een band hadden met de Kop van Noord-Holland of Den Helder. Wel kende de PvdA tot 1994 een strikt regionale lijst, met Noord-Hollandse leden als Egas, Duinker, Kosto en Dankert."

Toch denkt Van den Braak dat het in de huidige politieke vertegenwoordiging een alsmaar kleinere rol speelt wanneer er een regionale binding bestaat. "Het is de vraag of je huidige leden uit de regio ook als typische regiovertegenwoordigers kunt zien", zo oordeelt de onderzoeker. "Dat geldt sterk voor huidige leden zoals bijvoorbeeld  Mona Keijzer of Texelaar Gijs van Dijk. Heel specifieke problemen spelen er in dat gebied ook niet, lijkt me. De tegenstelling stad-platteland speelt evenmin sterk."

Quote

"Wat je niet moet willen is dat Nederland bestuurd wordt door grotendeels het westen van Nederland"

Samir Bashara, wethouder van GroenLinks hoorn

Toch vindt de politiek wel dat er verschil is in wat er speelt en dat vertegenwoordiging vanuit de regio thema's naar voren schuift, die in de steden niet spelen. "Het is niet zorgelijk, maar wat je niet moet willen is dat Nederland bestuurd wordt door grotendeels het westen van Nederland", aldus Samir Bashara, wethouder van GroenLinks in Hoorn. "Want dan krijg je disbalans. In Den Haag wordt er bij bijvoorbeeld woonbeleid vooral gekeken naar woningtekort en te hoge prijzen. In de buitengebieden heb je dat helemaal niet. Mensen voelen zich daar niet vertegenwoordigd, en dat is wel een probleem."

Regio moet naar zichzelf kijken

En dus bestaat het gevoel in de regio dat er wel degelijk een duidelijk geluid vanuit die hoek moet komen. "Het is absoluut waar dat we er in West-Friesland moeilijk tussen komen", aldus Samir Bashara, Hoornse wethouder van GroenLinks. "Dat komt omdat we aan de ene kant niet in de randstad zitten, maar we zijn ook geen niet-centrale regio zoals bijvoorbeeld Noord-Groningen, waar de fixatie op regionale spreiding veel groter is." De regio moet ook naar zichzelf kijken, vindt Bas de Wit, Statenlid en verbonden aan de VVD in West-Friesland. "We moeten echt als West-Friesland beter ons best doen, want uiteindelijk gaat het ten koste van onszelf."

Wat Leever uit Wieringerwerf betreft zouden er districten moeten worden ingevoerd, en dat elk district een vertegenwoordiging zou krijgen in de Tweede Kamer. "Op die manier krijg je een beter beeld van de politiek in Nederland. En heeft een grote stad als Amsterdam minder invloed."

Zelf weet hij al op wie hij gaat stemmen: "Ik kies voor het belang van de regio."

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]