Ga naar Content

Boer Boy van boerderij De Groene Griffioen vraagt advies van stadsmensen

AMSTERDAM - Op een steenworp afstand van de stad staat boerderij De Groene Griffioen in Weesp. Een biologische melkveehouderij met een jonge eigenaar: Boy Griffioen. Zijn familie boert hier al vier generaties lang, maar hij wil het anders doen. Hij zoekt contact met de stad. 

Boer Boy van boerderij De Griffioen vraagt advies van stadsmensen - NH Nieuws

Een kwartiertje rijden, en je bent op het erf van Boy Griffioen. Een enorm houten gebouw, waarin een winkel, een geluidsstudio - Boy doet ook aan muziek - een vergaderruimte voor de verhuur, en een woonhuis zitten. Even verderop twee grote schuren met koeien. Zover het oog reikt grasland, met aan het eind aan de ene kant, de spoorlijn, en aan de andere de snelweg. De Groene Griffioen ligt in de achtertuin van Amsterdam, in Weesp. Heel dichtbij, maar ook ver weg.

Kortere lijnen

En dat is gek, vindt Boy. "In een ring van pakweg 14 kilometer om Amsterdam heen wordt anderhalf miljoen liter melk geproduceerd. Het meeste daarvan gaat niet naar de Amsterdammers, maar de hele wereld over. Wat zou het leuk zijn als die lijnen wat korter zouden zijn! Het kan een Duitser of een Chinees niet schelen hoe het er hier uitziet. Maar zou het niet fijn zijn als het hier open kon blijven voor de Amsterdammers?"

Daarom doet hij mee aan het GrondVerbond. Dat is een initiatief van MOMA - More than Milk Amsterdam. Een club mensen die verbinding zoekt tussen boeren en stad. Zo verkopen ze wekelijks op verschillende plekken in Amsterdam melk, hangop en kaas, rechtstreeks van De Griffioen. Of ze delen stukjes weiland uit, en vragen de Amsterdammers om advies. En die kruisbestuiving, die noemen ze Het GrondVerbond. 

Oplossingen

Boer Boy is blij met het GrondVerbond en hoopt op veel goede ideeën. Hij zoekt bijvoorbeeld een oplossing voor het inklinken van de veengrond door het lage grondwaterpeil. Je ziet de schuren verzakken, de tractoren hebben er last van.

Ook wil hij graag meer verschillende gewassen in zijn weilanden en langs de sloot. Bloemen, kruiden, noem maar op. En dat is ook weer fijn voor de Amsterdammers die van het landschap willen genieten. 

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over het onderwerp Stad en regio? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.