Ga naar Content

Beatrixtoren moet blijven: "Een stukje geschiedenis"

ZAANDAM - Het is geen kwestie van mooi of lelijk, maar een herinnering van de jaren 60. Paul Carree en Cees Kingma strijden met andere erfgoedliefhebbers voor het behoud van de Beatrixtoren. Er is een brief verstuurd naar de gemeenteraad om zo de sloop tegen te houden. 

Cees Kingma en Paul Carree strijden voor behoud Beatrixtoren - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

Beide heren vertellen vol enthousiasme over de historie. Cees Kingma, lid van vereniging Zaans Erfgoed hoopt dan ook dat hun pleidooi helpt: "Als je het sloopt gaat er een heel stuk bouwgeschiedenis van Zaandam verloren. We hebben al zoveel van die gebouwen uit die tijd gesloopt."

Tekst gaat verder onder de video

Cees Kingma en Paul Carree willen dat de Beatrixtoren blijft - NH Nieuws

Volgens Paul Carree, architect en lid van erfgoedvereniging Heemschut was dit stuk van Zaandam uniek in de jaren 60. Zo was de Peperstraat een verbindende factor voor het toendertijd nieuwe Poelenburg. De straat moest ervoor zorgen dat het centrum goed te bereiken was. De toren was de eerste hoogbouw in de streek. 

Volgens wethouder Hans Krieger is er niets anders mogelijk dan slopen. Krieger: "Door de grote woningbouwopgave is het noodzakelijk om de Beatrixtoren te slopen. Zoals je ziet op de impressie komt er een veel grotere toren voor in de plaats met veel meer woningen en voorzieningen. Vandaar dat het behoud niet mogelijk is, anders komen we in de knoei met de aantallen te bouwen woningen, de voorzieningen en met de rest van de ontwikkeling." 

Tekst gaat door onder de foto. 

Impressie vernieuwing Peperstraat - Foto: gemeente Zaanstad

Cees Kingma, lid van vereniging Zaans Erfgoed is het niet wethouder Krieger eens: "Ja het blijft toch een beetje een vreemd argument dat je woningen sloopt om woningen te bouwen. Dat blijft moeizaam." Paul Carree, architect en lid van erfgoedvereniging Heemschut is het met Kingma eens: "Nee kijk, je kan heel goed die woningen renoveren. Die technieken zijn er, er moet alleen een wil zijn."

Verschillende beweegredenen

Voor veel bewoners zijn andere beweegredenen om de toren te behouden. Zo zullen de kosten bij nieuwbouw omhoog schieten. De heren benadrukken dat het hen daar niet om gaat. Kingma: "Als je de Beatrixtoren sloopt, haal je de ziel uit het stedenbouwkundige vernieuwingsconcept volledig weg."

De raad moet nu verder beslissen wat er met de toren gebeurt. Naar verwachting zal halverwege juli het haalbaarheidsonderzoek besproken worden. Wethouder Krieger: "Daarna start de gemeente de bestemmingsplanprocedure en als deze conform planning verloopt start fase 1 van de Peperstraat in 2022." Tot die tijd is er hoop voor de Beatrixtoren. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]