Ga naar Content

De ene speeltuin mag deuren openen, de ander niet: "Een spelend kind is een spelend kind"

HAARLEM - Nu het langzaam lekkerder lenteweer wordt en de krokusvakantie van start is gegaan, zoeken ouders met jonge kinderen de buitenspeeltuinen weer op. Maar waar de ene speeltuin de deuren mag openen, moet de ander verplicht de deuren dicht houden. Dat leidt tot scheve gezichten bij speeltuineigenaren.

De speeltuin wordt klaargemaakt - NH Nieuws

Zo is speeltuin Groenendaal in Heemstede gesloten in verband met corona, maar zes kilometer verderop in Haarlem klinken bij speeltuinvereniging Het Paradijsje wel geluiden van spelende kinderen.

Dat heeft te maken met hoe de speeltuinen voor de wet bekendstaan: de Heemsteedse speeltuin is een bedrijf dat mensen in dienst heeft en waar bezoekers entree moeten betalen. "Het ligt er echt aan dat wij een commerciële speeltuin zijn. Voor de wet worden we hetzelfde behandeld als een pretpark en die moeten ook hun deuren gesloten houden in verband met corona", legt eigenaar Marc Versteege uit. "Het is frustrerend dat wij niet open mogen." Zijn vrouw Nina vult aan: "Ja, dat vinden we toch gek. Voor ons is een spelend kind een spelend kind."

"Dat andere speeltuinen wel hun deuren hebben geopend, is inderdaad erg frustrerend"

Marc Versteege

En dat betekent dat de deuren voorlopig dus dicht moeten blijven bij Groenendaal. "Ik maak het wel eens mee dat er mensen naar deze speeltuin komen. Bij het hek moet ik ze dan vertellen dat ze niet naar binnen mogen, omdat wij niet geopend zijn. Ik moet dan altijd zeggen dat wij niet open mogen in verband met corona. Dat andere speeltuinen wel hun deuren hebben geopend, is inderdaad erg frustrerend", verklaart Marc.

Tekst loopt door onder foto.

Foto: Michael van der Putten

Zes kilometer verderop in Speeltuinvereniging Het Paradijsje klauteren en klimmen de kinderen er flink op los. Ouders zitten gezellig aan houten tafels en houden een oogje in het zeil. Tjeerd Tim zit in het bestuur van de speeltuin en beaamt dat het gek is dat de speeltuin in Heemstede niet open mag. "Wij vallen onder stichting Haarlem Effect en dat valt weer onder de gemeente. Er is een bestuur en er zijn vrijwilligers, maar geen betaalde krachten. Van bezoekers vragen we inderdaad een vrijwillige bijdrage. Dat doen we om de materialen te kunnen onderhouden, maar voor de rest hebben we geen inkomsten."

Klaar om open te gaan 

Ondanks dat Speeltuin Groenendaal in Heemstede nog niet open mag, wordt op deze zonnige dag de hele speeltuin uit de winterstand gehaald. Werknemers sjouwen met schommels en wippen, glijbanen worden schoongemaakt.

Nina: "We hebben echt nog geen idee wanneer we weer open mogen. Maar, we willen gewoon helemaal klaar zijn voor dat moment. Kunnen we eindelijk deze moeilijke tijd achter ons laten, want we hebben het toch best zwaar gehad." Toch ziet Nina het allemaal positief in: "Straks kunnen we weer open en bruist het hier van de kinderen. Dat is toch waar je het voor doet."

Hoe zit dat met andere speeltuinen in Noord-Holland?

Amstelland
De twee locaties van Jeugdland in Hoofddorp en Nieuw-Vennep zijn geopend. Er worden geen activiteiten georganiseerd, maar kinderen kunnen wel hutten bouwen. De grote speeltuin in Zwanenburg is vanwege het winterseizoen gesloten. 

Amsterdam e.o.
Natuurspeeltuin Jeugdland in Amsterdam is open. De speeltuin hanteert in de vakantie ruimere openingstijden. In de vakantie zijn er ook allerlei activiteiten en workshops voor de kinderen georganiseerd, zoals hutten en skelters bouwen, beestjes zoeken in de natuur en kunst maken. Ze hebben een gebied van vier hectare groot, waar ze met veel plezier van alles organiseren.  

West-Friesland
De speeltuinen in West-Friesland, waar je ook entree moet betalen, zijn in dit winterseizoen nog dicht. De meeste speeltuinen gaan, als de coronamaatregelen het dan toelaten, in april weer open. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]