Amsterdam

NL
V

Ouders bang dat kinderen zonder toestemming worden ingeënt op basisschool

18 februari 2021, 12.13 uur · Aangepast 19 februari 2021, 15.20 uur · Door Sidney Dijkers

AMSTERDAM - Een groep Amsterdamse ouders vreest dat hun kinderen op de basisschool zonder hun toestemming worden ingeënt tegen of getest op het coronavirus. Flyers waarop dat wordt beweerd worden uitgedeeld en een petitie om de vermeende praktijken te stoppen is al meer dan tienduizend keer ondertekend, terwijl er volgens de scholen helemaal niets van waar is. "Het is een klein groepje ouders dat gewoon heel bang is."

Stockfoto - Pixabay

"Wij kunnen het niet, wij willen het niet en we zijn er ook niet toe in staat", zegt Haico van Velzen. Hij is trainee-bestuurder bij de stichting Westelijke Tuinsteden, waar zestien basisscholen uit Amsterdam onder vallen. "We mogen niet eens een aspirientje geven aan een kind, op het moment dat we niet toestemming gevraagd hebben van de ouders. Bovendien, vaccineren met een naald? Leerkrachten zijn daar niet toe in staat."

Volgens Van Velzen gaat het om een klein groepje ouders dat zich zorgen maakt over wat er met hun kinderen op school gebeurt. "Ze willen een handtekening van de bestuurder van de school, waarin wij hun verzekeren dat wij hun kinderen niet gaan vaccineren. Daar zijn ze bang voor, dat leerkrachten gaan vaccineren, of dat de GGD hier op school komt en stiekem als een soort underground conspiracy al die kinderen gaat vaccineren", zegt hij op NH Radio.

Het gaat om ouders uit allerlei groepen, zegt Van Velzen. "Wat interessant is aan deze situatie, is dat het klassendoorbrekend is. Dus het is van de sociaal-economisch meest sterke groep, tot de sociaal-economisch meest zwakke groep." De flyers die worden uitgedeeld lopen ook uiteen. "Van meer de antroposofische kant: we zijn principieel tegen vaccineren en we willen niet dat je het doet, tot en met echt 'down the rabbit hole': er zitten tracking devices in, Bill Gates heeft eraan gewerkt, de CIA, tot nog veel erger."

Haico van Velzen wil ouders duidelijk maken dat dit 'totale onzin' is:

Haico van Velzen over de zorgen van ouders - NH Nieuws / Sjoerd Hilarius

De angst bij de ouders komt volgens de bestuurder voort uit de liefde voor hun kinderen. "Wat ik kan begrijpen is dat deze ouders heel veel van hun kind houden, zoals elke ouder heel veel van hun kind houdt. En dat als je op het moment dat je onder spanning staat, angst hebt, je baan kwijtraakt, vier hoog achter woont in een heel klein huis of misschien in een groot huis, dat je bang bent dat er iets met je kind gebeurt. Dat kan ik snappen. Dat als je gevoed wordt door de verkeerde informatie, je kan denken: straks gebeurt dat ook nog."

Van Velzen kaart daarbij de filterbubbel aan: het fenomeen dat je op socialemediaplatformen als Facebook en YouTube steeds meer verhalen krijgt voorgeschoteld die lijken op waar je eerder op hebt geklikt, omdat het achterliggende algoritme hoopt dat je die inhoud ook waardeert en daardoor langer je tijd op dat platform spendeert. Met als gevolg dat je in je eigen gelijk wordt bevestigd. "Het is een groot ding dat speelt op social media. Als je op bepaalde dingen gaat zoeken dan word je steeds bevestigd in de angsten die je hebt."

Quote

"Wat je niet moet doen is ouders belachelijk maken. Het zijn ouders die zielsveel van hun kind houden en je moet de boel serieus nemen"

Haico van Velzen, schoolbestuurder

Ook het verminderde contact met ouders vanwege de coronacrisis maakt het lastig. "Wij hebben natuurlijk een hele goede band met onze ouders, we spreken ze normaal ontzettend veel. Alleen zijn de schooldeuren nu dicht, dus zien we ze wat minder. Dat maakt het wel lastig."

Schoolplein

De kwestie is al besproken met de gemeente en de GGD. Die heeft de ouders webinars aangeboden, zegt de schoolbestuurder. "Alleen, op het moment dat je geen vertrouwen hebt in overheidsinstanties en je vraagt ze om dat vertrouwen te creëren, lukt dat niet. Dus wij bieden de optie aan en gaan daarnaast in gesprek."

Dat is volgens Van Velzen ook het belangrijkste. "Wat je niet moet doen is ouders belachelijk maken. Het zijn ouders die zielsveel van hun kind houden en je moet de boel serieus nemen. We nemen er wel echt afstand van. In heel duidelijke taal zeggen we tegen ouders: we doen dit niet. We voeren op de schoolpleinen ook het gesprek om erachter te komen waar ze precies bang voor zijn. Is het nu die vaccinatie, of is het een groter probleem? Of speelt er iets anders waarin we de gezinnen kunnen ondersteunen?"

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]