Noord-Holland

NL
V

We kunnen niet op wintersport: run op vakantiehuisjes in de provincie

19 februari 2021, 06.30 uur · Aangepast 19 februari 2021, 08.27 uur · Door Doris van Baar

NOORD-HOLLAND -  Wie nu nog een vakantiehuisje zoekt voor de voorjaarsvakantie, vist waarschijnlijk achter het net. Volgens Marike Rosier van ondernemersorganisatie HISWA-RECRON blijkt uit gesprekken met de achterban dat het gros van de vakantiehuisjes in de provincie volgende week bezet zal zijn. 

Veel vakantiehuisjes in Noord-Hollandse parken geboekt tijdens voorjaarsvakantie - De Krim & eigen foto Audrey van de Merwe

Normaal gesproken zijn de maanden januari en februari vrij rustig, vertelt Stella Groot van Dutchen, met onder meer vakantiehuisjes in Schoorl. Dat is nu wel anders, zegt Groot: "Dit jaar slaan we eigenlijk het gebruikelijke laagseizoen over. We merken echt dat mensen de behoefte hebben om er op uit te gaan."

Haar collega Audry van de Merwe vult aan: "Mensen zoeken normaal gesproken de natuur graag al op, maar in deze tijd misschien nog extra. Even lekker de batterij opladen na dagenlang alleen maar thuis zitten."

Helemaal vol

Bovendien zijn er volgens Rosier van ondernemersvereniging voor bedrijven in de watersport en recreatie (HISWA-RECRON) weinig opties. "Mensen willen er toch tussenuit. Zeker in deze tijden waarin de muren op een gegeven moment toch een beetje op je af komen. Ze kunnen niet op wintersport en niet naar de zon, dus kiezen voor een verblijf in een vakantiehuisje in eigen land."

De Krim

Ook Iwan Groothuis van De Krim op Texel merkt dat de mensen die voorheen kozen voor een voorjaarsvakantie in Frankrijk of Spanje nu lekker naar Texel komen. "We zien bijvoorbeeld veel senioren die nu hun intrek nemen in een van onze vakantiehuisjes. Normaal gesproken maken zij korte tripjes naar het buitenland, maar nu komen ze hier genieten van een potje golf.” 

Groothuis merkt dan ook dat huisjes in de natuur momenteel enorm in trek zijn. En dan vooral de zelfstandige huisjes met veel ruimte eromheen. "De midweek zit helemaal vol."

Iwan Groothuis - Stefan Krofft

Met de run op vakantiehuisjes rijst de vraag hoe parken voorkomen dat complete vriendengroepen in de voorjaarsvakantie in een vakantiehuisje bij elkaar komen?

Vriendengroepen

Stelle Groot van Dutchen vertelt dat de reserveringsafdeling alle boekingen controleert en dat de gasten telefonisch worden benaderd, indien getwijfeld wordt aan de groepssamenstelling. "Daarnaast staat op onze website uitgebreid omschreven wat wel en niet is toegestaan. Ons beheerteam is elke dag aanwezig om gasten aan te spreken als er ongeregeldheden zijn." 

Groothuis legt uit dat handhaving best lastig is. "Natuurlijk wijzen wij er bij de boekingen op dat er sprake moet zijn van één huishouden. Dat werkt tot nu toe goed, maar helemaal 100 procent zal het waarschijnlijk niet afgedekt zijn."

Eerder spraken wij voor NH Nieuws met Djoerd Vulto van camping De Lakens in Bloemendaal. Zijn camping gaat dit jaar twee weken eerder open dan normaal. Hiermee hoopt Vulto het verloren kampeerseizoen van vorig jaar in te halen. Lees het hele verhaal hier

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]