Start van hoofdcontent

'T VELD

nl

Als heg hergebruikte kerstbomen al na een maand omgetrokken of omvergereden

17 februari 2021, 17.55 uur · Door Carina Gutker

'T VELD - De afgedankte kerstbomen die een tweede leven kregen als tijdelijke heg tegen sluipverkeer op de N241, zijn al na een maand omgetrokken of omvergereden. Een weginspecteur trof gisteren een zielig hoopje bomen aan en reageerde verontwaardigd op Twitter: "Waarom stug volhouden en door de berm heen schieten?"

NH Nieuws / Jurgen van den Bos

De provincie had de bomen geplaatst als ludieke actie om zo aandacht te vragen voor het gevaarlijke rijgedrag van automobilisten op de N241. Daar worden files omzeild door de naastgelegen parallelweg op te rijden en verderop schuin de weg weer op te rijden.

"Het sluipverkeer levert gevaarlijke situaties op", zei Margot den Hartog vorige maand tegen NH Nieuws. "Ze rijden hier bij 't Veld zomaar vanaf de parallelweg de hoofdweg op of andersom, terwijl de rotonde hier 150 meter verder ligt."

Er was bewust niet voor een vangrail gekozen, omdat mensen daardoor nog harder zouden rijden. Een eerder geplaatste haag was al kapotgereden. En nu zijn ook deze tijdelijke kerstbomen uit de grond getrokken of door automobilisten omvergereden. De bomen waren er gekomen op aanraden van omwonenden die door de capriolen vrezen voor hun leven. Ze durven niet met naam te reageren uit angst voor represailles, omdat de overtreders bekend zijn in het dorp. "Zij reageren heel agressief als zij op hun gedrag worden aangesproken."

Niet voor lange duur

Woordvoerder Willemijn van der Kolk van de provincie is teleurgesteld. "Het is helaas niet voor lange duur geweest. De bomen waren een tijdelijke oplossing - er zou op termijn een definitieve haag komen - en vooral bedoeld om aandacht te vragen voor het probleem. Dat is gelukt. Ze liggen voor nu veilig in de berm. Nu gaan we eerst proberen ze zo snel mogelijk terug te plaatsen en anders moeten we kijken naar een andere oplossing."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]