Ga naar Content

Een bank die een leven lang meegaat: "Dat gevoel wil ik weer terug"

AMSTERDAM - Jorrit Tol heeft zijn hart verpand aan de meubelindustrie, maar zag tot zijn verdriet dat er steeds minder aandacht voor kwaliteitsmeubels was. Een groot deel van de sector is de consument uit het oog verloren en maakt zich vooral druk om de winstmarge voor de fabriek en de meubelwinkel.  Jorrit besloot daarom zijn hart te volgen en zijn eigen meubelmerk in de markt te zetten.

Nog enigszins onwennig loopt de jonge ondernemer door de fabriek in de Betuwe waar zijn banken worden gemaakt. Hoewel veel meubels in lagelonenlanden geproduceerd worden, bestaan er nog steeds Nederlandse fabrieken waar oerdegelijke meubels worden geproduceerd.

"Dit is niet mijn vak: dingen die je niet zelf kunt, kun je beter uitbesteden"

Jorrit Tol

De Amsterdammer denkt met weemoed terug aan de tijd dat je een bank kocht die soms wel een leven lang meeging. "Ik ben niet goedkoop, en daarom lever ik direct van fabriek aan consument.", aldus de jonge ondernemer. "Want dan blijft er meer geld over voor de productie". En zo is het onder andere aan Jorrit te danken de meubelindustrie voor ons land behouden blijft. 

Foto: NH / Pak An Doen

Jorrit tikt op het eikenhouten frame van zijn eigen bank. Het doet denken aan de tijd dat je een bank voor het leven kocht. "Dat gevoel wil ik weer terug, maar dan in een moderner en tijdlozer jasje".  In de fabriek ziet hij hoe specialisten de stoffen snijden en stikken en houten frames met veel toewijding bekleden. 

"Pijn in mijn rug, en klem in het trappenhuis. Een specialist kan dat beter!"

Jorrit Tol

Aan modetrends doet de jonge ondernemer niet mee."Je ziet door corona al die kledingwinkels met voorraden. Die zijn niet meer te verkopen volgend jaar." Duurzaamheid betekent voor Jorrit Tol tijdloze kwaliteit. En productie dicht bij de klant.

Foto: NH / Pak An Doen

Zelf een bank maken kan Jorrit niet . Een vriend heeft het ontwerp gemaakt en de modelmaker van de fabriek zorgt voor het zitcomfort. De ondernemer draagt vooral ideeën aan. Het plan om zelf met een busje de banken bij de klant af te leveren heeft hij na de eerste keer laten varen. 

Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?

Tips? Stuur een mail naar [email protected]