Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Wrakingsverzoek Viruswaarheid afgewezen, spoedappèl gaat verder

16 februari 2021, 18.17 uur · Aangepast 16 februari 2021, 19.15 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - In het hoger beroep dat het kabinet aanspande tegen het vonnis om de avondklok per direct op te heffen, heeft de actiegroep Viruswaarheid het gerechtshof gewraakt. Dit wrakingsverzoek is afgewezen door de wrakingskamer, schrijft de NOS.

Lege winkelstraten door de avondklok - Foto: NH Nieuws

Viruswaarheid vond dat het  gerechtshof vooringenomen was. Een jurist van Viruswaarheid gaf hiervoor vier argumenten. Zo vindt het hof het hoger beroep van de Staat spoedeisend, terwijl er vandaag een uitgebreid vonnis is gekomen. Viruswaarheid zegt dat het vonnis eerst zorgvuldig bestudeerd moet worden. Daarnaast heeft de voorzitter van het hof per vergissing de oude naam van de actiegroep, Viruswaanzin, gebruikt. Bovendien zou de rechter ten onrechte hebben gezegd dat alleen de advocaat van Viruswaarheid het woord mag voeren. Tot slot zegt Viruswaarheid dat ze geen eigen journalist mocht meenemen. 

Wrakingskamer

Voordat de wrakingskamer het verzoek beoordeelde, kreeg Viruswaarheid de mogelijkheid om het wrakingsverzoek toe te lichten en mocht de voorzitter van het gerechtshof Tan-de Sonnaville reageren op het verzoek. "Ik ben niet vooringenomen. Ik probeer zo zorgvuldig mogelijk naar elke zaak te kijken", zei ze. Volgens de advocaat van de Staat "frustreerde het wrakingsverzoek de rechtsgang in hoger beroep." Hij benadrukte nogmaals dat er grote spoed achter deze zaak is. 

De wrakingskamer heeft de vier argumenten die Viruswaarheid afgewezen. Het hoger beroep wordt nu hervat. De zitting is hier te volgen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.