Ga naar Content

Overgang naar aardgasvrije woningen verloopt moeizaam: "Hopen op technische doorbraken"

NOORD-HOLLAND - De omschakeling van aardgas naar duurzame alternatieven blijft volgens gedeputeerde Edward Stigter van de provincie Noord-Holland voor veel gemeenten taaie materie. En dat terwijl in het in het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 de eerste anderhalf miljoen bestaande woningen verduurzaamd moeten zijn. "Het is hopen op essentiële doorbraken in de techniek."

Noord-Holland van het gas af - Foto: Doris van Baar

In 2017 en 2018 zijn in Noord-Holland van de 1,19 miljoen bestaande woningen in totaal 2.700 woningen aardgasvrij gemaakt. Deze woningen gebruikten begin 2019 helemaal geen gas meer, terwijl ze dat in 2017 of 2018 nog wel deden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Dus 0,2 procent van de bestaande huizen is aardgasvrij gemaakt. Volgens deskundigen is het voor gemeenten een lastige opgave. En dat terwijl in het Klimaatakkoord is afgesproken dat, landelijk gezien, in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd moeten zijn.

Langzaam 

Dat de transitie niet op het gewenste tempo gaat, heeft volgens Lucia van Geuns, energie-adviseur verbonden aan Den Haag Centrum voor Strategische Studies, met diverse aspecten te maken: "In eerste instantie zouden nieuwe huizen worden aangepakt, maar dat is door de huidige stikstofkwestie, PFAS en de hele coronacrisis een beetje in de klad gekomen." Ook het blok voor blok aanpakken van de huizen van woningcorporaties gaat volgens haar langzamer dan aanvankelijk gedacht. 

Tekst gaat verder onder de kaart.

Volgens Van Geuns heeft dat te maken met het uitblijven van goede alternatieven. "Een warmtenet, bijvoorbeeld op basis van restwarmte vanuit de industrie, vraagt om enorme investeringen en een goede coördinatie." En daar ontbreekt het volgens haar nog aan. 

Moeizaam

Ook Edward Stigter, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Klimaat en Energie wijst erop dat het moeilijk is om duurzame alternatieven te vinden en in te zetten. "Het gas is daarnaast nog hartstikke goedkoop en bewoners gaan niet uit zichzelf van het gas af." Toch heeft Stigter wel het idee dat het bewustzijn rondom het belang van de transitie groeit. 

De provincie kijkt onder meer naar de mogelijkheid voor het verwarmen van huizen met oppervlaktewater en het verwarmen van woningen door aardwarmte te gebruiken. Maar zo zegt hij: "Het is hopen op essentiële doorbraken in de techniek." Alleen dan kunnen volgens hem grote stappen worden gezet. "Dan kun je bijvoorbeeld 100.000 woningen op aardwarmte aansluiten."

Oplossing 

Door goede samenwerking tussen provincies en gemeenten onderling, en door te investeren in technieken, hoopt Stigter snel een groot deel van de woningen van het gas af te krijgen. "Met elkaar kijken welke aanpak nodig is, wat we van elkaar kunnen leren. Alleen dan kan het van de grond komen."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.