Ga naar Content

Sportveld gesponsord door 'fris en chips': "Hier moet je als gemeente niet aan meewerken"

VELSEN-NOORD - De komst van een Cruyff Court in Velsen-Noord lijkt goed nieuws voor de jeugd uit de buurt. Experts zetten echter vraagtekens bij de plannen van de gemeente. Het sportveld zal namelijk worden gesponsord door frisdrankfabrikant Pepsico en chipsmerk Lays, bedrijven die je niet direct associeert met een gezonde levensstijl.  

Het Cruijff Court in Heerhugowaard - Foto: NH Nieuws / Roger Dankerlui

In een persbericht laat de gemeente Velsen weten dat zij het belangrijk vindt 'jongeren in Velsen de kans te bieden om in de openbare ruimte te sporten en te bewegen. Dit kan onder andere overgewicht en overlast van jongeren voorkomen'.

Een mooi en belangrijk streven, maar in de ogen van sommige experts een twijfelachtige keuze wetende dat het Cruyff Court, een project van de Johan Cruyff Foundation, gesponsord wordt door bedrijven die bijdragen aan kinderobesitas. 

Boven de 12

De aanleg van het voetbalveld (kosten: rond de 150.000 euro) wordt volledig gefinancierd door PepsiCo/Lay’s, en ook de kosten van de activiteiten in het eerste jaar (20 tot 30 duizend euro) zullen voor rekening van de sponsor komen. Dit betekent alleen wel dat bij die bewuste activiteiten - net als bij de opening -  vanwege de wet op kindermarketing driekwart van de aanwezigen boven de 12 jaar moet zijn. 

"Je creëert een positieve associatie tussen sport en ongezonde voeding"

BEATE VOLKER, SOCIOLOOG, UNIVERSITEIT UTRECHT

Beate Volker is socioloog en hoogleraar Stedelijk Leven aan de Universiteit Utrecht en vindt dat de gemeente Velsen hiermee een dubbele boodschap afgeeft. "Ik persoonlijk zou deze samenwerking afraden en kiezen voor een neutrale partij. Pepsico en Lays zijn een onderdeel van een maatschappelijk groot en urgent probleem en op deze manier creëer je een positieve associatie tussen sport en ongezonde voeding", aldus Volker.

Bram Diepstraten, verantwoordelijk wethouder van de gemeente Velsen, begrijpt de argumenten van Volker en laat weten niet over één nacht ijs te zijn gegaan. "Wat ons als gemeente al opviel bij eerdere onderzoeken is dat in Velsen-Noord een enorme behoefte is aan meer activiteiten voor de jeugd en specifiek een Cruyff Court, net zoals we dat in IJmuiden - met succes - al hebben", aldus Diepstraten. 

Alles op alles

Dat een sportveld in Velsen-Noord gewenst is, daar zijn beide partijen het over eens, zeker gezien de recente spanningen met de jongeren in Velsen-Noord. "Juist nu komt nog meer naar voren hoe belangrijk het is voor jongeren om ergens samen te kunnen komen. De gemeente zou alles op alles moeten zetten dat dit sportveld er komt", meent Volker. "Maar dan wel op een andere manier."

Het logo van de chipsfabrikant dat bij het Cruijff Court te zien gaat zijn - Foto: Gemeente Velsen

Reclame en beïnvloeding van jongeren is al langer een heikel punt, waar ook de overheid steeds meer de focus op legt. "Doordat Velsen nu met junkfood-giganten een samenwerking aangaat en een logo van hen prominent zichtbaar zal zijn op een sportveld, creëer je onbewust een associatie tussen sport en dit soort voeding die je juist niet moet willen", vindt Volker. "Zo houd je het systeem in stand."

Diepstraten zegt dat op de locatie geen promotie gemaakt mag worden voor frisdrank of chips, maar erkent dat er een bord op het veld zal staan waarop het logo van Lays permanent te zien zal zijn, net als de logo's van andere partners. 

"Hier zou je als gemeente juist niet aan mee moeten werken"

Beate Volker, socioloog en hoogleraar Stedelijk Leven, Universiteit Utrecht

Als de sponsor een sigarettenfabrikant was geweest, dan had de gemeente niet eens overwogen om hen een sportveld te laten financieren en hun naam aan te verbinden. "De effecten van roken zijn keihard aangetoond, daar zal de overheid zijn vingers niet aan branden. De gezondheidseffecten van te veel vet en suiker weten we inmiddels ook, dus waarom hen dan wel als sponsor en geldschieter omarmen?", stelt Volker. "Hier zou je als gemeente juist niet aan mee moeten werken."

Diepstraten erkent dat met het groeiende probleem van overgewicht bij kinderen dit een opvallende stap is, maar is van mening dat je het ook kan omdraaien. "Dit biedt ook de kans om het positieve te benadrukken, zoals bijvoorbeeld recycling en bewegen."

Uitdaging

Diepstraten realiseert zich ook dat er in Velsen-Noord genoeg mensen zijn die nog niet bewustzijn van het verschil tussen gezond en ongezonde voeding. “Maar daar ligt dan juist de uitdaging.”

"Wij hadden dit zelf niet kunnen bekostigen, dat is de bottom line"

Bram Diepstraten, Wethouder Gemeente Velsen

Het belang en de urgentie van een sportveld voor jongeren zoals de gemeente dat stelt, daar sluit Volker zich helemaal bij aan. "Natuurlijk wil je als gemeente goodwill creëren bij je inwoners, maar dat doe je niet op deze manier. De gemeente zou kunnen onderzoeken hoe ze het sportveld samen met de bewoners kan realiseren, en op zoek moeten gaan naar een 'gezonde' sponsor", besluit Volker. "Daarvoor zou je als gemeente alles op alles moeten zetten."

"Als we dit zelf hadden moeten bekostigen dan hadden we het geld er niet voor gehad, dat is de bottom line", zegt Diepstraten. "Juist in deze moeilijke tijd hebben we nu toch de kans dat het er een sportveld komt. Wel onder strenge voorwaarden, maar door deze samenwerking, kunnen we iets heel moois bieden in Velsen-Noord. Dat vind ik zwaarder wegen dan wie het sponsort."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]