Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

nl

Verdachten van moord op vermiste Sumanta Bansi al 1,5 jaar in beeld voor arrestatie

15 februari 2021, 17.27 uur · Aangepast 15 februari 2021, 20.22 uur · Door Maarten Edelenbosch

ALKMAAR - De verdachten van de moord op de vermiste Sumanta Bansi waren al bijna 1,5 jaar in beeld voordat ze werden gearresteerd door de politie. Dat bleek tijdens een pro forma zitting. In afgeluisterde gesprekken bekende verdachte Manodj B. tegenover zijn broer de vrouw te hebben doodgestoken.

Bureau NH

Sumanta verdween op 18 februari 2018 van de ene op de andere dag spoorloos. Een dag eerder had ze nog haar moeder blij verteld dat ze in verwachting was. Volgens het OM werd de Hoornse familie bij wie Sumanta inwoonde al sinds februari 2019 in de gaten gehouden. Uit telefoongesprekken tussen Verdachte Manodj B. bekende in gesprekken met zijn broer in juli van dat jaar al de vrouw te hebben doodgestoken. Toch duurde het nog 1,5 jaar voordat er arrestaties werden verricht.

Onbegrip bij advocaat 

Dit tot onbegrip van advocaat Theo Hiddema die Dwarka B. bijstaat, de vader van Manodj. Volgens Hiddema is er geen enkel bewijs dat de man betrokken is geweest. "Deze zaak is zo dood als een pier." Volgens hem heeft het OM 1,5 jaar geprobeerd om te kijken wie er betrokken is geweest en 'uit armoede' toen de hele familie aangehouden. Naast Dwarka en Manodj is dat ook zijn broer Dennis B. En vandaag werd ook duidelijk dat in januari zijn vrouw werd gearresteerd voor betrokkenheid bij de dood van Sumanta.

Ik ben met dat ding dwars door haar hart gegaan, dood, klaar.

Manodj B. tijdens een afgeluisterd gesprek

Volgens Hiddema bleek uit gesprekken tussen Manodj en zijn broer Dennis B. dat Manodj verantwoordelijk was voor de verdwijning van Sumanta. Hij citeert daaruit: "Ik heb haar gewoon vermoord", zegt Manodj. Dennis vraagt hem of hij het moordwapen wel heeft weggegooid. "Nee", zegt Manodj. "Ik ben met dat ding dwars door het hart gegaan, dood, klaar." Wel zou Dwarka B. hebben geweten van de moord, al wilde hij tijdens de rechtszaak niets zeggen.

Waarom het OM 1,5 jaar heeft gewacht met de arrestatie is niet duidelijk. Wel is volgens het OM uit de gesprekken duidelijk gebleken wat er is gebeurd met Sumanta. Zo werd er na een uitzending van Opsporing Verzocht gezegd: "Manodj zei: 'We zitting in Opsporing Verzocht, ai, ai. Ik heb haar gewoon vermoord.' Ook werd er gesproken over een moordwapen en hoe lang het duurt totdat een lichaam vergaat", aldus de officier van justitie.

De reden dat er is gezocht bij de Afsluitdijk en ook meerdere malen in het Robbenoordbos komt omdat de auto van Manodj in de avond en nacht van haar verdwijning daar is gezien, en ook zijn telefoon, en die van zijn vader daar in de buurt is gelokaliseerd.  

Verdachte had Sumanta zwanger gemaakt

Ze was zwanger van Manodj met wie ze een geheime relatie had. Over de zwangerschap was flink wat ruzie ontstaan zo liet Sumanta weten in haar laatste berichten. In 2017 was ze ook al zwanger geworden van de man. Toen liet ze onder druk abortus plegen, waar ze volgens het OM veel verdriet van had.  Waar het lichaam van Sumanta is, blijft onduidelijk. Manodj zou het lichaam met chemicaliën hebben kwijtgemaakt, zo blijkt uit tapgesprekken. 

Hiddema rekent op vrijspraak Dwarka B.

Manodj B. moet langer in voorarrest blijven. Vader Dwarka komt voorlopig wel vrij. Volgens de rechter is er te weinig bewijs dat hij medepleger is van de moord op Sumanta, al zou hij wel weten wat er is gebeurd. Hij blijft dan ook verdachte in de zaak. In mei gaat de zaak verder. Maar wat de advocaat van Dwarka B., Theo Hiddema, betreft is vandaag duidelijk geworden dat er te weinig bewijs is om hem te veroordelen.

Bekijk hier het interview met advocaat Theo Hiddema

Theo Hiddema over verdenking Dwarka B. bij verdwijning Sumanta - NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]