Ga naar Content

Komt er eindelijk duidelijkheid over het lot van de vermiste Sumanta Bansi?

HOORN - Komt er eindelijk duidelijkheid over het lot van de al drie jaar vermiste Sumanta Bansi? Vandaag komen Manodj (41) en Dwarka B. (64) tijdens een tussentijdse zitting voor de rechter op verdenking van moord. Meerdere betrokken partijen zeggen tegen NH Nieuws dat er meer duidelijk gaat worden. 

Voorverhaal rechtszaak Sumanta Bansi - NH Nieuws

Opvallend is dat het Openbaar Ministerie (OM) spreekt over een moord die gepleegd zou moeten zijn tussen 17 en 27 februari 2018. En dat terwijl we tot nu toe alleen weten dat Sumanta sinds 18 februari van dat jaar spoorloos verdwenen is. 

Wat er precies gezegd gaat worden wil advocaat Theo Hiddema namens zijn cliënt Dwarka B. vooraf niet kwijt. "Maar er wordt wel meer duidelijk." Ook de advocaat van de familie van Sumanta, Priya Soekhai, spreekt over positieve ontwikkelingen in de zaak. "Ik kan daar niks over zeggen, maar er worden wel stappen gemaakt. Mogelijk dat daar op zitting meer duidelijk over wordt."

Al drie jaar spoorloos

Al drie jaar is er onduidelijkheid over het lot van Sumanta. Haar telefoon is op 18 februari 2018 voor het laatst om 9.45 uur gebruikt. Daarna lijkt ze van de aardbodem te zijn verdwenen. Ze heeft haar OV-chipkaart nooit meer gebruikt, en ook geen geld opgenomen. Wat er is gebeurd weet niemand. 

Sumanta komt in 2016 vanuit het Surinaamse Wageningen naar Nederland om biomedische wetenschappen te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verblijft eerst bij een tante, maar kan daar maar kort blijven. Daarna trekt ze in bij een bevriend echtpaar in Hoorn, dat daar woont met hun zoon en de vader van Manodj, 'opa Dwarka'. 

Sumanta laat abortus plegen

Op school lijkt alles goed te gaan, maar dan raakt ze in de zomer van 2017 zwanger. Volgens Sumanta's moeder van Manodj, met wie ze een geheime relatie zou hebben. Onder druk van haar moeder, en ook het gezin waar ze woonde, pleegt ze abortus. Maar in februari 2018 blijkt ze opnieuw in verwachting van een baby te zijn en is ze vastberaden het kindje te houden. Ze is negen weken zwanger als ze haar moeder blij op de hoogte brengt van het heugelijke nieuws. 

Maar vlak daarna wordt het oorverdovend stil. Ze komt niet meer opdagen bij haar opleiding en reageert niet op berichten van studiegenoten. Ook komt ze niet meer opdagen bij haar werk, een tandartspraktijk in Den Haag. Toch wordt er pas maanden later alarm geslagen. Sumanta's moeder heeft al maanden niets meer gehoord van haar dochter en zoekt contact met de politie die een onderzoek start. Het blijft stil tot juni 2019 wanneer de politie de media opzoekt om in contact te komen met mensen die Sumanta kenden en wellicht meer informatie hebben. Ook wordt er een beloning van 15.000 euro uitgeloofd en gaat de politie uit van een misdrijf.

Tekst gaat verder onder de foto

Er wordt onder meer in het Robbenoordbos gezocht naar Sumanta - Foto: NH Nieuws/Marieke Pijlman

De oproep van de politie levert zo'n veertig tips op. Mede daardoor wordt er onder meer gezocht bij de Afsluitdijk. In het water worden spulletjes gevonden, maar of die van haar zijn, is onduidelijk. Daarna verlegt de zoektocht zich naar het Robbenoordbos in Wieringerwerf. Het vermoeden is dat Sumanta daar begraven ligt. Meerdere malen wordt het bos minutieus onderzocht. Daarbij wordt de politie ook geholpen door vrijwilligers van het Veteranen Search Team. Maar gevonden wordt Sumanta niet. 

Man bij wie Sumanta inwoonde aangehouden

Door de corona-uitbraak ligt het onderzoek noodgedwongen langere tijd stil. Maar in november is daar dan ineens de zo gekoesterde doorbraak. Een 34-jarige man uit Rijswijk wordt aangehouden. Het gaat vermoedelijk om de neef van de man bij wie Sumanta inwoonde. Diezelfde man, Manodj B. (41), wordt niet veel later aangehouden. Net als zijn 63-jarige vader, die ook in het huis aan de Zevenster in Hoorn woont. Die laatste twee zitten nog steeds vast. De man uit Rijswijk is op vrije voeten, maar nog wel verdachte.

"Sumanta's familie is blij dat de zaak nu voor de rechter komt"

Priya Soekhai, advocaat familie Sumanta

De familie van Sumanta volgt de rechtszaak met grote interesse vertelt hun advocaat Priya Soekhai tegen NH Nieuws. Door corona is het voor Sumanta's ouders en haar broer en zus niet mogelijk om vanuit Suriname naar Nederland te komen. "Ze vinden het spannend hoe het nu verder gaat. Lange tijd hadden ze het gevoel dat er niks gebeurde, maar ze weten dat de politie er alles aan heeft gedaan. En hoe gek het ook klinkt, want hun dochter krijgen ze er waarschijnlijk nooit meer mee terug, ze zijn blij dat de zaak nu voor de rechter komt." 

Ondertussen hoopt de familie vooral antwoorden te krijgen over wat er met Sumanta is gebeurd en waar ze nu is. "Het verdriet is heel groot. Ze zitten midden in hun trauma. Dat is ook de reden dat we liever niet willen dat ze praten met de media."

Ook bij de Lord Shiva Hindu Temples in Amsterdam volgen ze het nieuws over Sumanta. "Ze is hier een paar keer geweest om te bidden. Heel goed kenden we haar niet, maar het nieuws van haar verdwijning is hard aangekomen. We hebben gelezen dat er inmiddels verdachten zijn aangehouden, dus we hopen dat alles boven water komt", aldus een woordvoerder.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]