Ga naar Content

Stalletjes langs de weg nemen enorme vlucht: 'Omzet is afgelopen jaar verdubbeld'

SCHELLINKHOUT - Steeds meer boeren verkopen hun producten direct vanaf het erf, dat blijkt uit cijfers van het CBS. En die verkoop gaat gepaard met succes. Daar kan melkveehouder Rens Kooijman over meepraten. Hij heeft het drukker dan ooit en een eigen boerderijwinkel is in de maak.

Stalletjes langs de weg als paddestoelen uit de grond: - NH Nieuws

Toch neemt de West-Fries ons eerst mee naar stal. "Want dit is de basis. Dit is onze trots, hier wordt het witte goud (red. melk) gemaakt. En daar maken wij heerlijke producten van." Al vijf jaar verkoopt hij vlees vanaf z'n eigen erf, maar nog nooit zoveel als vorig jaar. "Onze omzet is verdubbeld."

West-Friesland scoort goed met stalletjes

In heel Nederland verkopen steeds meer boeren zo hun producten. Maar in West-Friesland heeft het helemaal een vlucht genomen. "We hebben 1300 stalletjes in de regio", legt Mike de Landgraaf uit. Hij richtte de website verkoopstalletjes.nl op, waar je op een kaart kunt zien bij welk stalletje je wat kunt kopen. "We krijgen tien stalletjes per week erbij. Zelfs nu het zo koud is zetten mensen er eentje langs de weg."

Corona lijkt de oorzaak. "Veel boeren en telers zaten met overschotten. En stonden voor de keus: of we vernietigen, of we zetten een stalletje langs de weg om verspilling tegen te gaan. Daarvoor hebben we dit platform opgericht. En dat blijkt een enorm succes te zijn geweest", aldus De Landgraaf.

Lees ook

En het zijn niet meer alleen stalletjes. Steeds vaker zie je ook boerderijwinkels verschijnen. Die van Rens Kooijman gaat over enkele weken open. Naast vlees wordt er straks ook kaas en ijs verkocht. "We zijn vijf jaar geleden begonnen in onze eigen garage. Maar door de coronaperikelen en de vraag naar meer lokale producten is dit tot stand gekomen." 

Ook het verhaal van de boer vertellen

Maar behalve dat het geld oplevert, is het ook de bedoeling meer over het boerenleven te vertellen. "We willen ons verhaal vertellen. Hoe we omgaan met onze dieren, hoe het product tot stand is gekomen. Door de jaren heen is het verhaal over het boerenerf is wel een beetje verdwenen. En ik denk dat het belangrijk is om dat bij de consument te brengen."

Mike de Landgraaf verwacht dat het de toekomst is. "Als het bekender wordt, verwacht ik dat het een goed alternatief wordt voor de boodschap. Maar ook dat je als gezin bijvoorbeeld op een zondag een dagje uit gaat langs de verschillende stalletjes. En kijken wat ze aanbieden, maar ook dat ze het verhaal horen van de boer die gepassioneerd is over zijn product en boerderij. Het is een heel leuke bezigheid."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]