Ga naar Content

Hogeschool opent eerste Nederlandse centrum voor toegepaste kunstmatige intelligentie

AMSTERDAM - Bij de Hogeschool van Amsterdam is deze week het eerste centrum voor toegepaste kunstmatige intelligentie van Nederland opgericht. Hier zijn zeven laboratoriums binnen de HvA, die eerder afzonderlijk van elkaar functioneerden, gezamenlijk in ondergebracht met een heldere missie en focus. 

Foto: Nanda Piersma | Bron: NH Nieuws

"Soms waren AI-specialisten op verschillende faculteiten bezig met dezelfde werkzaamheden, zonder dat ze daarvan afwisten", legt Nanda Piersma, lector van de Responisble IT-studie aan de Hogeschool van Amsterdam, uit. "Daarom wilden we al die verschillende labs samenvoegen, zodat we veel meer van elkaars activiteiten op de hoogte zijn." 

"Toegepaste AI gaat niet alleen over een mooie nieuwe technologie of algoritme, maar ook over hoe we deze naar de praktijk brengen"

NANDA PiERSMA, LECTOR RESPONSIBLE IT HVA

Wat volgens Nanda dit Centre of Expertise anders maakt, is dat het centrum de focus legt op hoe kunstmatige intelligentie in de praktijk wordt gebracht. "Dit houdt in dat als onze onderzoekers aan kunstmatige intelligentie gaan werken voor een hartmachine, zij meteen dokters en verpleegkundigen zullen betrekken bij het onderzoek. Je komt veel eerder onvoorziene problemen tegen wanneer je kunstmatige intelligentie toepast en mensen die het moeten gaan gebruiken er bij betrekt."

Pilot

Zo zal er binnenkort een pilot starten bij het centrum met de Gemeente Amsterdam, Fietskoeriers.nl en technologiebedrijf Sonarski. Dat bedrijf ontwikkelt een technologie waarbij lasers een driedimensionale kaart kunnen maken van de omgeving.

"Dit Centre of Expertise is fantastisch voor ons. Zo kunnen wij met jonge mensen samenwerken, met up-to-date kennis en inzichten en kunnen ze ons ook helpen om deze technologie verder te helpen ontwikkelen", zegt Diederick Croese, directeur van Sonarski.

De technologie zal worden verwerkt in een nieuwe fiets die Fietskoerier.nl met hen zal ontwikkelen.  Wanneer koeriers door de stad fietsen met deze nieuwe fiets, zal er dan een driedimensionale kaart gemaakt worden van de gehele route die zij afleggen.

Voorbeeld van een driedimensionale kaart door lasertechnologie met objectherkenning - Foto: Sonarski

Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam zullen kunstmatige intelligentie gebruiken om de kaart te analyseren op het herkennen van lantarenpalen en wanneer deze bijvoorbeeld een deuk hebben of niet werken. Die resultaten zullen dan weer door de gemeente Amsterdam worden gebruikt om zo snel mogelijk de kapotte lantaarnpalen te repareren of te vervangen. 

Maar de kunstmatige intelligentie kan ook worden aangeleerd om te herkennen wanneer er te veel vuilnis ligt op straat, wanneer er problemen zijn met stoeptegels of hoe de kades van Amsterdam ervoor staan. Maarten Sukel, AI-Lead bij de gemeente Amsterdam, ziet dan ook veel mogelijkheden. "Zo kunnen we veel problemen in de toekomst eerder signaleren en verhelpen."

Het nieuwe centrum van expertise van de HvA stelt zich zelf dan ook als doel om  specialisten en onderzoekers uit allerlei vakgebieden en faculteiten makkelijk met elkaar in contact brengen.

"We willen dat al onze studenten bij het afstuderen AI-ready zijn"

Nanda piersma, lector Responsible IT HvA

Uiteindelijk moet het nieuwe centrum specialisten en onderzoekers uit alle faculteiten sneller met kunstmatige intelligentie in aanraking brengen. "Als er bijvoorbeeld een nieuwe AI wordt ontworpen die het mogelijk maakt om het maken van de jaarrekening te automatiseren, dan zal het werk van de accountant een andere invulling gaan krijgen", zegt lector Nanda Piersma van de HvA.  

Veel beroepen en studies zullen volgens Nanda met dit soort veranderingen door kunstmatige intelligentie te maken krijgen. "We willen studenten en docenten hier dan ook goed op voorbereiden en over laten nadenken." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]