Ga naar Content

KNRM start ijsreddingprocedure met ijsbrekers en ijsteams

MARKEN - Zodra het vriest, vriest ook een deel van het werkgebied van de KNRM dicht. De Waddenzee en het IJsselmeer en Markermeer worden dan voor de reddingboten van de KNRM slecht bereikbaar. Ook het scheepvaartverkeer wordt dan minder. Daarom heeft het KNRM een ijsreddingsprocedure opgezet om zo de komende dagen inzetbaar te blijven.

Foto: KNRM-fotograaf Martijn Bustin

De snelle reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij kunnen niet zo goed tegen ijs. Daarom worden de inmiddels historische zusterschepen van de Redding Maatschappij ingezet om deze reddingsboten een handje te helpen. Deze historische boten zijn van staal en zijn uitgerust met een schroefaandrijving en een interkoelsysteem, zodat ze door het ijs kunnen varen.

Op dit moment liggen deze 'dames van staal' paraat in de havens van Den Helder en IJmuiden om bij alarmering voor een operationele reddingsboot uit te varen om zo een 'ijsvrij' geultje te creëren. "Zij liggen klaar om een handje te helpen", vertelt Janneke Stokroos, woordvoerder van het KNRM.

IJsreddingteam Marken

Naast het inzetten van speciale schepen worden er rondom het IJsselmeer - bij voldoende dik schaatsijs - enkele ijsreddingsteams paraat gezet. "In Marken is ooit het initiatief geweest om samen met brandweer en EHBO'ers een procedure te starten met dit soort weer", legt Stokroos uit. Vanuit het reddingstation stuurt een ijsreddingsteam van de KNRM alle samenwerkende hulpdiensten aan: brandweer, EHBO'ers en desnoods een SAR-helikopter. 

Met speciale ijsbrancards, lijnen, overlevingspakken, brandweervoertuigen, ladders en duikteams kan het team te hulp schieten.  Stokroos: "Hierdoor is het mogelijk om mensen die in de problemen zitten op een efficiënte en snelle manier te helpen."

Bekijk in onderstaande foto hoe zo een reddingsactie gaat. De tekst gaat door onder de foto.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Wanneer een ingevroren reddingstation niet inzetbaar is, zal de Kustwacht helikopters inzetten. Voor reddingstations aan de Waddenzee, die ook op de Noordzee opereren, worden lanceerbare reddingboten aan de Noordzeekust ingezet. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.