Alkmaar

NL
V

Landelijke Eenheid oefent klopjacht in woonwijk met helikopters en mitrailleurs

10 februari 2021, 18.04 uur · Aangepast 11 februari 2021, 12.19 uur · Door Priscilla Overbeek

ALKMAAR - Bewoners aan de Picassolaan in Hoefplan zijn zich vanmiddag rotgeschrokken door laagvliegende helikopters en mannen in uniform, die zich - bewapend met mitrailleurs - door de wijk bewogen. "Een georganiseerde oefening van de Dienst Speciale Interventies", verklaart een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie. Omwonenden reageren woest. "Waarom zijn we niet gewaarschuwd?"

NH Nieuws

De Dienst Speciale Interventies traint regelmatig in woonwijken: zo wordt er bijvoorbeeld geoefend op terroristische aanslagen, klopjachten en andere verdachte situaties. "We komen van alles tegen, dus moeten we ook realistisch blijven oefenen", aldus de woordvoerder tegen NH Nieuws.

De oefening duurt de hele dag en leidde al tot aardig wat commotie in de buurt en op sociale media. 

Oorlogsgebied

De oefening werd van tevoren niet bekendgemaakt, waardoor nietsvermoedende bewoners vanmiddag even dachten dat ze waren beland in een soort oorlogsgebied. Ook Alkmaarder Chris kreeg dat gevoel.

"Mijn hond heeft uit angst in huis gepiest. Ik heb zelfs 112 gebeld. maar die gaven aan dat er toestemming voor is en dat ze niets kunnen doen. 'Maakt u geen zorgen het zijn nepkogels', zei ze, maar dat weet mijn hond niet", vertelt Chris. 

Hij is vooral boos dat hij vooraf niet is ingelicht. "Dan had ik nog een andere werkplek kunnen zoeken ofzo. De helikopter probeerde zelfs te landen op het pleintje voor mijn huis. Hopelijk stoppen ze voor de avondklok ingaat", aldus de Alkmaarder. Zijn buurman maakte onderstaande video.

Tekst loopt door.

De helikopter maakte bewoners aan het schrikken - NH Nieuws

Bijzonder is de oefening niet, volgens de Landelijke Eenheid: "We zijn vandaag vanuit Amsterdam toevallig naar Alkmaar gevlogen, maar we doen deze trainingen door heel het land. Dat kan voor wat overlast zorgen, maar op die helikopters zit helaas geen fluistermodus."

'Holy shit!'

Een Alkmaars stel dat onderweg was naar huis, stuitte tijdens het autorijden op een zwaar bewapend persoon die, met zijn mitrailleur op scherp, iets of iemand in het vizier leek te hebben.

"Holy shit! Dit is toch hartstikke gevaarlijk", reageert de geschrokken maker van het filmpje. Na wat nerveus gegiechel en het maken van beelden werd de spanning hen toch iets teveel. De twee besloten gauw door te rijden. 

De beelden zonder audio zijn hieronder te bekijken

Georganiseerde oefening met mitrailleurs - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]