Ga naar Content

Ook afhalen bij de kledingbank: "Mensen hebben behoefte aan nieuwe, warme kleding"

BEVERWIJK - Kledingbank IJmond is als gevolg van de lockdown inmiddels alweer een aantal maanden dicht, maar komt nu met een oplossing. "Onze klanten sturen een mailtje met hetgeen ze nodig hebben, wij zoeken dat bij elkaar en dan kunnen ze hun kledingpakket bij ons afhalen", vertelt voorzitter Charles de Boer.

Charles de Boer, voorzitter van kledingbank IJmond in Beverwijk - Foto: NH Nieuws/ Ruth Oei

Normaal gesproken kunnen klanten van de kledingbank in Beverwijk zelf door de tientallen kledingrekken snuffelen op zoek naar wat ze voor zichzelf en hun gezin nodig hebben. Vanwege de coronamaatregelen werden er eerder al aanpassingen gedaan, waardoor bijvoorbeeld maar één familielid naar binnen mocht.

Als gevolg van de lockdown ging de kledingbank op slot, maar nu afhalen voor winkels weer mogelijk is, komt ook Kledingbank IJmond met een passende oplossing.

Jongen of meisje

"We vragen klanten in hun mail te vermelden welke kleding ze per persoon willen ontvangen en in welke maat. Als ze kinderkleding nodig hebben, moeten ze erbij vermelden of het voor een jongen of een meisje is. De vrijwilligers zoeken dan de kleding uit, doen het in een tas en zetten het klaar in de hal om afgehaald te worden", legt De Boer het concept uit.

"Je mag drie stuks per gezinslid, maar we knijpen wel eens een oogje toe"

Charles de boer, voorzitter kledingbank ijmond

Het afhalen gaat in tijdsblokken en is verdeeld in groepen, afhankelijk van de kleur van je klantenpas. Gisterochtend mochten de eerste klanten hun kledingtas komen ophalen, ongeveer twintig mensen maakten daar dankbaar gebruik van.

"Juist nu met de kou hebben mensen behoefte aan nieuwe, warme kleding en er zijn door de coronacrisis ook meer mensen aangewezen op de kledingbank", aldus De Boer. "Ik zag mailtjes voorbij komen waarin voor het hele gezin een wensenlijst was ingevuld."

Lees ook

Het kost veel tijd en energie om kleding voor een ander uit te zoeken, maar zolang ze niet open mogen zullen ze het blijven doen. De vrijwilligers zijn alweer druk bezig met kleding uitzoeken voor de klanten die volgende week woensdag hun tas mogen ophalen.

"Je mag drie kledingstukken per gezinslid, maar zo af en toe knijpen we een oogje toe", verklapt De Boer. "En mocht iets onverhoopt toch niet passen, dan brengen ze het vanzelf wel weer een keer terug."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.