Ga naar Content

⛸ De ijzers onderbinden? Dit zijn de plekken waar je zou kunnen schaatsen

WEST-FRIESLAND De temperatuur blijft zeker de komende dagen nog onder nul, zowel overdag als 's nachts. Dat voert de schaatskoorts bij velen van ons natuurlijk op. Maar waar schaats je veilig? En waar is misschien wel het ijs netjes geprepareerd zodat je er optimaal van kan genieten? NH Nieuws zet alle locaties in de provincie voor je op een rij.

Foto: Adobe Stock

Natuurlijk kan je in de komende dagen zelf een slootje of ondergelopen weiland uitproberen, maar let daarbij wel goed op, waarschuwt de Reddingsbrigade. Ga in ieder geval niet alleen, neem voorzorgsmaatregelen en weet zeker of het ijs wel dik genoeg is.

Voor dat laatste kan een ijsclub een uitkomst bieden. Er zijn er tientallen van in onze provincie, zoals in Heemskerk en Uitgeest.

Zij zorgen met de toegewijde inzet van vele vrijwilligers voor een veilige natuurijsbaan of afgezet gedeelte waarop geschaatst kan worden.

Open

Uit een rondgang van NH Nieuws blijkt dat er een handvol van die ijsclubs hun banen al open hebben voor het publiek. Zo kan er al geschaatst worden bij de IJsclub Warder-Oosthuizen. Kinderen zijn daar vanaf de middag welkom, de volwassenen mogen 's avonds daar ook het ijs op.

In Enkhuizen, waar de vereniging vorig jaar nog vreesde voor hun voortbestaan, gaat de ijsbaan morgen vanaf 10.00 uur open. Vanwege de avondklok hebben ze daar wel besloten dat de ijsbaan vanaf 18.00 uur dicht is. Er is een koek-en-zopie to go en er mogen maximaal 200 jongeren onder de 17 jaar komen en 100 schaatsers boven de 17 jaar. 

Clubs worstelen wel op welke manier ze veilig open kunnen voor het publiek, vanwege de coronamaatregelen. Er mogen immers geen grote groepen mensen bij elkaar komen. De meeste ijsclubs kiezen voor een reserveringssysteem. Soms zijn ook alleen kinderen of jeugdleden welkom, of een klein aantal ook volwassenen en bij andere clubs juist iedereen, als je maar reserveert.

Benieuwd waar er bij jou in de buurt mogelijk een schaatsbaan is of wordt aangelegd? Kijk en zoek op onze schaatskaart hieronder. De verenigingen die hebben aangegeven niet open te gaan vanwege de coronamaatregelen, zijn niet in de kaart opgenomen.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]