Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

De schaatsen kunnen uit het vet: "Morgen kunnen we eindelijk weer schaatsen!’"

10 februari 2021, 14.45 uur · Aangepast 10 februari 2021, 15.23 uur · Door Dennis Mantz & Ruth Oei

HEEMSKERK/UITGEEST - Bij de ijsclubs in Heemskerk en Uitgeest is het niet langer de vraag óf, maar wannéér er geschaatst kan worden. Na een eerste proefrondje door ijsmeester Cor Enthoven van ijsclub Kees Jongert is de conclusie positief: "We zijn nog een nacht vorst verwijderd van schaatsplezier." Als het aan deze ijsclubs ligt, kunnen morgen de schaatsen worden ondergebonden.

De dikte van het ijs wordt opgemeten. Rechts Cor Enthoven, ijsmeester bij Cees Jongert in Heemskerk - Dennis Mantz / NH Nieuws

Gisteren had Enthoven er nog een hard hoofd in vanwege de slechte kwaliteit van het ijs, maar een extra laag water erop en de strenge vorst van afgelopen nacht, levert vandaag een heel ander beeld op. "Ik sta ervan te kijken hoe goed het eruit ziet, ik ben blij verrast”, zegt de ijsmeester opgetogen. "Vanmiddag spuiten we nog een keer en dan verwachten wij dat er morgenmiddag geschaatst kan worden."

Ook in Uitgeest achten ze de kans groot dat er morgen bij hen kan worden geschaatst. "Ik zie in gedachten de jeugd alweer lekker 'krabbelen', dat is het mooiste wat er is", zegt Nico Brantjes, ijsmeester bij ijsclub Uitgeest. "Dat kinderen hier zonder gevaar kunnen schaatsen, dat is een prachtige belevenis."

Ijsclubs in Uitgeest en Heemskerk zetten de laatste puntje op de i - NH Nieuws/ Dennis Mantz

Het enthousiasme van de ijsmeesters werkt aanstekelijk, zeker met het vooruitzicht dat er morgen zo goed als zeker geschaatst kan worden. "Vandaag maken we alles sneeuwvrij en laten we de baan nog een keer vollopen met water voor een extra dikke laag ijs", zegt Brantjes. "Dan kan er morgen zeker geschaatst worden, eerst voor de kleintjes en daarna voor de volwassenen."

Ook bij de Jongert werken ze vanwege de coronamaatregelen en de verwachte toestroom van schaatsliefhebbers met tijdsblokken waar je je via hun website voor kan inschrijven. "Elke dag vanaf 10.00 uur kun je bij ons de baan op en elke schaatser mag twee uur lang op de schaatsen”, legt Enthoven uit. "Het laatste tijdsblok is van 18.00 uur tot 20.00 uur, zodat men voor de avondklok weer thuis is."

Quote

"Ik sta te glimmen hiero, met dit prachtige ijs"

Cor Enthoven, ijsmeester bij kees jongert

Voor nu ligt de focus bij Enthoven om alles gereed te krijgen voor morgen en de kwaliteit van het ijs zo optimaal mogelijk te krijgen. Het eerste rondje op zijn ijsbaan bleek een succes. "Ik sta te glimmen hiero, met dit prachtige ijs", glundert een blije ijsmeester. "Eindelijk kunnen we weer een keer schaatsen."

Vanavond maken beide ijsclubs officieel bekend of de schaatsbaan morgen open zal zijn voor het schaatspubliek.

NH Nieuws heeft alle locaties in de provincie waar je kan schaatsen voor je op een rij gezet. Klik hier voor een ijsbaan bij jou in de buurt.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]