Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Joost (26) woont in zijn eigen tiny house, op het erf van zijn ouders

10 februari 2021, 19.00 uur · Aangepast 11 februari 2021, 00.10 uur · Door Chantal Bos

WERVERSHOOF - Na een grote reis gemaakt te hebben, kwam voor Joost Botman (26) de volgende stap in beeld: uit huis gaan. Maar een hypotheek of huur bleek geen optie. Daarom kocht hij een eigen tiny house. Terwijl hij nu nog in de tuin van zijn ouders vertoeft, is hij bezig met de volgende stap: hij richtte woongroep Het Groene Buurtje op en is in gesprek met gemeente Medemblik over de komst van een tiny house-dorp. 

"We willen er het liefst in het najaar al gaan wonen", vertelt Botman. In 'het Groene Uurtje' vergaderen de negen tiny house-liefhebbers over het plan. "We hebben een gesprek met de gemeente gehad, en die staan ervoor open."

Joost (26) woont in zijn eigen tiny house; op het erf bij zijn ouders - NH Nieuws

West-Friese jongeren hebben het moeilijk door het grote woningtekort. Maar ook wanneer je zelf met een initiatief komt, moeten de handen flink uit de mouwen. De gemeente Medemblik juicht het concept toe, maar wil wel een grondig plan zien voor ze naar de vergunningen gaan kijken. "Ik ben zelf laatst al de buurt in geweest. We moeten zelf locaties zoeken en aandragen en daar vooraf ook al peilen of er draagvlak voor is", legt Joost uit. 

Regen filteren tot drinkwater

Maar dat hebben ze er allemaal voor over om duurzaam en zelfvoorzienend te kunnen wonen. "Je ziet gewoon dat de wereld, de natuur en de dieren het heel zwaar heeft", redeneert de 23-jarige Fleur Lassche uit Wognum. Ze is één van de deelnemers van de woongroep. Ook voor Joost is duurzaam leven het belangrijkste aspect aan het mini-wonen. "Je vraagt je af 'wat heb ik nou echt nodig?'."

Tijdens de verbouwing van zijn huidige tiny house in de tuin van z'n ouders, legde hij een eigen riool aan. "En het belangrijkste wat ik heb toegevoegd, is dat ik zelf regenwater opvang en dat filter tot aan eindgebruik, tot je het weer kan drinken."

Het Groene Buurtje ontstaat nadat een initiatief in Hoorn een aantal jaar terug niet van de grond komt, legt Botman uit. "Degenen die echt hun tanden erin hebben gezet, zijn nu verder gegaan in de woongroep." En dat zijn niet alleen jongeren die smachten naar een stek. Fleur: "We zijn een hele gemêleerde groep. Ik ben de jongste en de oudste is 62. We hebben stellen en alleenstaanden. Dat maakt het ook zo tof."

Locatie vinden grootste uitdaging

Hoe het terrein eruit komt te zien, de benodigde voorzieningen, het leven in een gemeenschap; er moet nog een hoop op papier gezet worden voor de woongroep het plan indient bij de gemeente. "Dan wordt het een kwestie van een goede locatie vinden, waar ook de buurt zich in kan vinden."

Want op dat heikele punt, zijn al eerder projecten gestrand. Het ontstaan van tiny house projecten is nieuw voor de West-Friese gemeenten. Als het om een tijdelijke huisvesting gaat, is het krijgen van vergunningen niet het probleem, maar wel het vinden van een geschikte locatie

Joost: "We zijn optimistisch. We hopen dat we snel in ons tiny house dorp kunnen gaan wonen. Ergens in Medemblik."

Reactie gemeente Medemblik

In de gemeente Medemblik zijn in ieder geval twee vergunningen verleend voor tiny houses. Er zijn intussen meerdere projecten die zich hebben gemeld. Onze gemeenteraad juicht de ontwikkeling toe. 

Wij lopen niet zozeer tegen iets aan op het gebied van vergunningverlening als wel in het voortraject daarvan tegen de keuze hoe om te gaan met de schaarse ruimte en de capaciteit van de gemeente. We hebben een woningbouwopgave, we hebben een opgave voor wat betreft de energietransitie en we zijn een agrarisch productiegebied.

Het is daarom van groot belang dat de initiatiefnemers zelf stappen nemen om bijvoorbeeld een passende locatie te vinden voor hun ambities en ook zelf actief te werken aan draagvlak in de omgeving. Eén van de projecten heeft hierin al stappen gezet.

Joost Botman (26) voor zijn tiny house in de tuin bij zijn ouders - NH Nieuws / Chantal Bos

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]