Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

Dennis en Amrit (beiden 31) willen met tiny house steentje bijdragen aan de wereld

10 februari 2021, 19.31 uur · Aangepast 10 februari 2021, 21.27 uur · Door Daphne Adrichem

DEN HELDER - Waar sommigen voor een tiny house kiezen omdat ze geen huur of hypotheek kunnen betalen, gaat het Dennis Emmerzaal en Amrit Khalsa (beiden 31) om de toekomst van de wereld. "Hout en water zijn niet onbeperkt, maar het wordt wel aan ons gegeven alsof het er onbeperkt is."

Het stel wil geen grote ecologische voetafdruk op de wereld achterlaten, en daarom liever niet in een rijtjeshuis wonen. Hun streven is om aan het einde van de zomer in de Helderse Falgabuurt hun intrek te nemen in een tiny house van 3,5 bij 9 meter met een schuur van 2,5 bij 4,8 meter. 

"De sneeuw is wel eventjes lastig", vertelt Dennis. Er ligt namelijk veel sneeuw op de kavel, dat hindert ons wel." Amrit stemt lachend in. "We bouwen een huis zonder bouwervaring. We stapten erin met het idee dat we een tiny house zouden bouwen, maar we bouwen nu een klein huisje. Dat klinkt hetzelfde, maar is echt anders."

Leefstijl

Woningnood, duurzaamheid en overbevolking: de drie factoren beïnvloeden en versterken elkaar en hebben het klein en zelfvoorzienend wonen de afgelopen jaren steeds populairder gemaakt. Vooral onder mensen met een duurzame leefstijl. 

Hun reizen en doorgebrachte tijd in de natuur hebben Dennis en Amrit op een andere manier laten denken: "Dat hoe we nu leven ten koste gaat van andere delen van de wereld", legt hij uit. Daarnaast biedt deze manier van wonen financiële vrijheid en wordt aan het milieu gedacht. "Je gaat alles meer waarderen, omdat je dicht bij de natuur staat."

De combinatie van klein wonen en een groot stuk grond gaf voor dit project de doorslag. Den Helder was een bewuste keuze, vanwege de mogelijkheden met een klein budget toch een flinke lap grond te huren. "Het is de goedkoopste manier om je eigen droom te realiseren. Plus de uitdaging zelf en het wonen in je eigen gebouwde huis." Volgens de twee gaat het om persoonlijke groei en het leerproces om zelfvoorzienendheid, dat tijdens het bouwen vorm krijgt.

"We waren er een beetje naïef en ook wel optimistisch ingestapt, met het idee van: iedereen op YouTube doet het ook"

Amrit KhalsA

Het stel moet zich tijdens het bouwen van het tiny house aan de Nederlandse regelgeving houden. "Er zitten een hoop haken en ogen aan. We moeten aan strenge eisen voldoen, aan het bouwbesluit van 2012, waarbij je voldoet aan de eisen van het bouwen van een huis. Je begint aan het bouwen van een klein huisje en bouwt nu een 'groter' huis. We waren er een beetje naïef en ook wel optimistisch ingestapt, met het idee van: iedereen op YouTube doet het ook."

Het bouwbesluit uit 2012 in een tiny house-concept krijgen, blijkt niet eenvoudig. Zo zijn Dennis en Amrit wel een jaar lang elke dag bezig geweest om een vergunning te krijgen. Het voordeel van het bouwbesluit is dat dit tiny house permanent mag blijven staan, terwijl andere stukken grond voor vijf jaar beschikbaar worden gesteld en dat vervolgens met maximaal vijf jaar kan worden verlengd. "Nu we hier zijn, ben ik blij. Het is afgelegen, maar het heeft alles. Het stukje natuur wat je hier heel makkelijk kunt opzoeken."

De coronacrisis en de winterse omstandigheden van afgelopen week, hebben het bouwproces niet bepaald versneld. "Het is vooral heel lastig dat de bouwmarkten allemaal dicht zijn. Je kunt niet snel even voor een schroefje heen en weer of vragen of een groep vrienden komt helpen."

Bestellingen bij bouwmarkten zijn mogelijk vanaf twintig euro, dus besloot het stel creatief na te denken. Zo komt hun KvK-nummer van pas en halen zij materialen of onderdelen bij zakelijke bouwmarkten die wel open zijn. "Je moet zien, passen of voelen wat voor materiaal je vast hebt." Waar mogelijk wordt de bouw duurzaam gerealiseerd. "Alles wat we gebruiken, kan worden hergebruikt, niets hoeft in de toekomst naar de vuilstort." Toch moet het stel hier en daar wat water bij de wijn doen, want vanwege hun beperkte budget kunnen ze hun droomhuisje niet honderd procent duurzaam bouwen. 

Opbergruimte

En of Dennis en Amrit al hun spullen kwijt kunnen? Ook daar is aan gedacht. "We skiën en surfen allebei en daar hebben we het tiny house wel echt omheen gebouwd, door te zorgen voor genoeg opbergruimte. We hebben genoeg ruimte voor opslag."

Tekst gaat verder onder de Instagrampost.

"Ik denk dat we er veel voor moeten inleveren, maar dat wat we ervoor terugkrijgen het meer dan waard is", zo oordelen ze nu. Met een droom en een optimistische instelling kun je ver komen, zo bewijzen Dennis en Amrit. "Het is een tijdelijk experiment waar we lang gaan wonen", besluit het stel trots en vastberaden.  

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]