Ga naar Content

Ambitieuze Schouten klaar voor WK afstanden: "Ik word voor het eerst echt in het diepe gegooid"

WOLVEGA - Het schaatsseizoen van Irene Schouten kan nu al niet meer stuk. De  schaatsster uit Hoogkarspel pakte deze winter onder andere verrassend zilver op het EK allround, heerste wederom op de massastart en werd op meerdere afstanden Nederlands kampioen. Donderdag begint voor de 28-jarige Schouten het WK afstanden in Heerenveen, het toetje van het schaatsseizoen. 

Irene Schouten in actie tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen - Foto: Pro Shots / Erik Pasman

Vanwege de 'schaatsbubbel' bivakkeert Schouten al weken in een hotel in het Friese Wolvega. "Ik zie alleen het hotel en Thialf deze dagen", zegt Schouten in gesprek met NH Sport. "Het is wel moeilijk. Maar of ik nou hier ben of in Hoogkarspel, ook daar is nu niets te doen." Haar prestaties op de baan lijden er gelukkig niet onder. In tegenstelling zelfs, Schouten pakt ten tijde van de bubbel de ene na de andere medaille bij het langebaanschaatsen.

Doordat het marathonseizoen vanwege de coronapandemie niet doorging, focuste Schouten zich dit seizoen op de langebaanwedstrijden. "Uiteraard is mij dit seizoen heel goed bevallen en zijn de resultaten ook mooi. Ik had natuurlijk mijn training aangepast en ik ben blij dat het elke race weer beter ging. Ik bekijk altijd alles per afstand. Als ik een goede race rijd dan ben ik tevreden. Als iemand anders dan sneller blijkt, dan is dat maar zo", aldus de schaatsster uit West-Friesland.

"Als ik geen goud pak op de massastart zou dat wel balen zijn. Dat is toch echt mijn afstand"

Schaatsster Irene Schouten

De in Andijk geboren Schouten werd dit jaar Nederlands kampioen op de 3 en 5 kilometer en werd verrassend tweede tijdens het EK allround. Tijdens het aankomende WK afstanden van donderdag 11 tot zondag 14 februari is Schouten op meerdere onderdelen medaillekandidaat. "Als ik geen goud pak op de massastart zou dat wel balen zijn", zegt Schouten, die dit seizoen domineert op dit onderdeel. "Dat is toch wel mijn afstand. Ik ben voor de start ook altijd nerveus. Dat is ook het leuke aan dat spelletje. Op een 3 kilometer bijvoorbeeld is dat toch anders. Dan rijd je in je eentje en kan je alleen jezelf de schuld geven als het mis gaat."

Tekst gaat verder onder de foto

Irene Schouten domineerde dit jaar wederom op de massastart - Foto: Pro Shots / Erik Pasman

Lang wachten op debuut

Naast de massastart, de 3 en de 5 kilometer, komt Schouten deze week in Thialf ook nog uit op de ploegenachtervolging. Een onderdeel waar ze pas in januari op debuteerde, maar al jaren heel graag aan mee wilde doen. "Ik heb vaak tegen de bondscoach gezegd dat ik de ploegenachtervolging wilde rijden. En toen het moment daar was dat ik mocht starten, kon ik mijzelf eindelijk een keer laten zien. We reden toen ook nog eens een record op een laaglandbaan, dus het komt misschien niet geheel als verrassing dat ik nu weer geselecteerd ben", zegt een opgetogen Schouten.

"Stel nou hè dat er dit weekend een Elfstedentocht komt, dan had ik wel een afstand afgezegd om daaraan mee te doen"

Schaatsster Irene Schouten

Volop medaillekansen dus voor Schouten, die vanuit haar hotelkamer nauwlettend de weerberichten in de gaten houdt. Door het winterse weer zijn er de berichten dat er misschien alsnog marathonwedstrijden op natuurijs gehouden gaan worden de komende dagen. "Het marathonschaatsen blijft voor mij altijd iets bijzonders. Natuurlijk krijg ik met dit weer kriebels om naar buiten het ijs op te gaan, maar dat kan nu natuurlijk simpelweg niet. Ik denk het niet, maar stel nou hè dat er dit weekend een Elfstedentocht komt, dan had ik wel een afstand afgezegd om daaraan mee te doen", aldus Schouten gekscherend. 

Ondanks een lichte Elfstedenkoorts is het toch duidelijk dat de focus bij Schouten helemaal ligt bij de aankomende WK afstanden. Vier onderdelen en dus misschien wel vier medailles? "Mentaal wordt het wel een uitdaging om mijzelf steeds opnieuw op te laden voor een afstand. Ik word voor het eerst echt in het diepe gegooid. Ik ga natuurlijk altijd voor goud, maar ik hoop gewoon dat ik hele goede ritten rijd en dan bekijken we het per afstand."

Irene Schouten (meest rechts) debuteerde dit seizoen op de ploegenachtervolging - Foto: Pro Shots / Erik Pasman

Programma Irene Schouten op de WK afstanden in Thialf

Donderdag 11 februari
14.50 uur: 3.000 meter 

Vrijdag 12 februari
15.10 uur: Ploegenachtervolging 

Zaterdag 13 februari
13.45 uur: Massastart (halve finales)
16.55 uur: Massastart (finale)

Zondag 14 februari
14.28 uur: 5.000 meter

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]