Ga naar Content

Waarde van panden horeca, sportclubs en musea omlaag als coronasteun

HILVERSUM - De gemeente Hilversum verlaagt de boekwaarde van panden van horeca, sportverenigingen, wijkcentra, musea, expositieruimtes en de bibliotheek. Door de waarde te verlagen hoeft er minder onroerendezaakbelasting betaald te worden. De gemeente wil daarmee de eigenaren van de panden steunen in coronatijd.

Foto: Mout Hilversum

De maatregel wordt niet alleen genomen als coronasteun, de betreffende panden zijn volgens de gemeente ook daadwerkelijk minder waard geworden doordat ze in coronatijd minder tot niet gebruikt worden. 

Door de waarde van de panden (WOZ-waarde) te verlagen gaat automatisch ook het bedrag aan te betalen onroerendezaakbelasting (OZB) omlaag. Dat bedrag is namelijk een percentage van de waarde van het pand. 

Moeilijke financiële tijd

De bijstelling volgt op een onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die constateert dat de coronamaatregelen daadwerkelijk gevolgen hebben voor de waarden van openbare panden als een kroeg of restaurant, een museum of de bibliotheek. De Hilversumse wethouder Karin Walters van financiën hoopt dat de maatregel de gebruikers helpt. "Met deze verlaging van de WOZ-waarde komen wij ondernemers, verenigingen en maatschappelijke instellingen tegemoet en helpen wij hen om deze moeilijke financiële tijd door te komen", zegt ze.

Hilversum loopt door de verlaging een bedrag van 79.000 euro mis. Dat wordt deels gecompenseerd door het Rijk. De verlaagde aanslag van de onroerendezaakbelasting valt binnenkort bij de ondernemers op de mat. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]