Ga naar Content

Drukte voor schaatsenslijper: "Iedereen wil schaatsen klaar hebben voor natuurijs"

BUSSUM - Het winterse weer van deze week laat het hart van mening schaatsliefhebber harder kloppen. Dat weet schoenmaker Ron de Weert als geen ander: hij slijpt al dagen de ene na de andere schaats. "Het is echt achterlijk nu", zegt hij. 

Foto: NH Nieuws

De klanten staan de laatste dagen nog net niet in de rij om hun schaatsen te laten slijpen, maar dat Ron geen klagen heeft over de hoeveelheid werk is wel duidelijk. In zijn zaak liggen tientallen schaatsen klaar om geslepen te worden. "Natuurijs maak je natuurlijk niet vaak meer mee en als het er is, wil iedereen natuurlijk schaatsen. Ik heb het daarom hartstikke druk met schaatsen slijpen."

"Een goed geslepen schaats maakt een wereld van verschil"

schaatsenslijper ron de weert

Met meer dan 35 jaar ervaring weet Ron precies hoe je welke schaats slijpt. "Ik wil dat voor iedereen zo goed mogelijk doen, of je nou heel goed kunt schaatsen of niet. Een goed geslepen schaats maakt namelijk een wereld van verschil. Bij mensen die binnenkomen met hun schaatsen vraag ik ook altijd even hoe goed ze kunnen schaatsen. Dan weet ik precies waar ik bij het slijpen op moet letten. Elke schaats slijp je anders, maar het ligt ook heel erg aan je techniek wat je daar precies aan hebt. Met goed geslepen schaatsen merk je bij de eerste klappen op het ijs meteen dat het heel anders is dan je gewend bent."

Ron heeft de afgelopen jaren een grote schare aan vaste 'schaatsslijpklanten' opgebouwd. "Als ik zelf op het ijs sta, kom ik heel veel tevreden klanten tegen dat is heel fijn. Er komen ook mensen speciaal helemaal naar Bussum om door mij hun schaatsen te laten slijpen, ook de professionelere schaatsers. Dat vind ik een mooi compliment."

Schaatsliefhebber

Mensen die hun schaatsen willen laten slijpen door Ron zullen er overigens snel bij moeten zijn. De Bussumer is zelf een echte schaatsliefhebber en als er ijs ligt, staat hij er ook de hele dag op. "De zaak is dan open, maar wat er dan ook gebeurt: ik ben er zelf niet. Ik vind zelfs schaatsen veel te mooi."

Nog snel even met de schaatsen naar de schaatsenslijper - NH Nieuws

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]